HomeΚΟΣΜΟΣReuters: Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία απειλεί τον πόλεμο κατά του ISIS

Reuters: Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία απειλεί τον πόλεμο κατά του ISIS

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι ακόμη και η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία μπορεί να πλήξει τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, γράφει το Reuters.

Στη σχέση της τουρκικής και της αμερικανικής κυβέρνησης υπήρξαν «αγκάθια», αλλά έχουν συνεργαστεί στη μάχη κατά του ISIS. Για αυτό και η εξέλιξη των τελευταίων ωρών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον, καθώς τώρα ο σύμμαχος των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπος με μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

«Ακόμη και ένα γρήγορα εκτελεσμένο πραξικόπημα με μικρή αντίσταση θα ήταν αποσταθεροποιητικό, αλλά ένα αποτυχημένο πραξικόπημα θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αστάθεια», εκτίμησε μιλώντας στο Reuters ο Μπλέιζ Μίζταλ, επικεφαλής ασφάλειας στο Bipartisan Policy Center.

Η Τουρκία, γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έχει τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά από τις ΗΠΑ και είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Παρά το ιστορικό των στρατιωτικών πραξικοπημάτων, η χώρα είναι η παλαιότερη δημοκρατία της περιοχής και έχει βοηθήσει στη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σημειώνει το Reuters.

«Μία σταθερή Τουρκία είναι μεγάλης σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο», δήλωσε ο Μπρους Ρίντελ του Brookings Institution και πρώην αναλυτής της CIA. «Ακόμη και αν έχει ελαττώματα, μία δημοκρατική Τουρκία είναι κρίσιμης σημασίας για τις όποιες ελπίδες πολιτικής μεταρρύθμισης στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Επιπλέον, πρόκειται για χώρα που φιλοξενεί σημαντικές στρατιωτικές υποδομές για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτές περιλαμβάνουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, από την οποία τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και τα drones πλήττουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Από την άλλη, ο Γκιονούλ Τολ, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής προέβλεψε νωρίτερα ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα πληγούν, όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα στην απόπειρα του πραξικοπήματος. «Η αποτυχία του θα σημαίνει ότι θα ισχυροποιηθεί ο Ερντογάν και θα δούμε περισσότερη από την απολυταρχική ατζέντα του», εκτίμησε.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση