HomeΚΡΗΤΗ«Μουσικές παραλληλίες Κρήτης-Ισπανίας» στο Φεστιβάλ του Μουσείου Καζαντζάκη

«Μουσικές παραλληλίες Κρήτης-Ισπανίας» στο Φεστιβάλ του Μουσείου Καζαντζάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την παρουσίαση τοπικών μουσικών ιδιωμάτων της Μεσογείου αλλά και κρητικές κοντυλιές και cantes jondos συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου στη Μυρτιά οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πρώτο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης «Ταξιδεύοντας… Ισπανία» που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη.

Στις 9μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου, τρεις καλλιτέχνες από την Κρήτη και την Ισπανία, Στέλιος Πετράκης, Efrιn Lσpez και Bijan Chemirani θα παρουσιάσουν «Μουσικές παραλληλίες Κρήτης-Ισπανίας» συνδυάζοντας αρμονικά τις παραδόσεις των δύο χωρών και όλης της Μεσογείου. Τα μουσικά όργανα που συμμετέχουν ανήκουν σε διάφορα τοπικά μουσικά είδη. Στο Φεστιβάλ παρουσιάζονται οργανικές συνθέσεις από το πρόσφατο έργο «Μαύρα Φρούδια», το «Ωρίων» του Στ. Πετράκη και το «El fil de llop»  του Efrιn Lσpez.

Την ίδια ώρα, στη Γειτονιά «Εμφύλιος» θα παρουσιαστεί το Χορόδραμα (φλαμένκο)  «Αρίμπα Εσπάνια» με την Ευρυδίκη Δημητριάδη, εμπνευσμένο από τις διαφορετικές όψεις του Ισπανικού Εμφυλίου.

Στην πλατεία του Μουσείου στις 10.30μ.μ. θα ακολουθήσει η εκδήλωση «ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ: Ο θρήνος και το πάθος στο τραγούδι της Κρήτης και της Ανδαλουσίας» με κρητικές κοντυλιές και cantes jondos από τους Δημήτρη Σγουρό (λύρα, λυράκι, τραγούδι), Δημήτρη Σιδερή (λαούτο και τραγούδι), Στέλιο Συκάκη (λαούτο, τραγούδι), Γιάννη Παπατζανή (κρουστά, τραγούδι) και τους Jose Parrondo (τραγούδι) και Roland Hoffmann (κιθάρα).

sgouros

Νωρίτερα στις 6μ.μ. οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ μπορούν να συμμετάσχουν σε τρεις παράλληλες εκδηλώσεις: Στο προαύλιο του Ι. Ν. Αφέντη Χριστού όπου θα μάθουν παραδοσιακά ισπανικά παιχνίδια «Παίζοντας στην ισπανική γειτονιά», στο Μουσείο Καζαντζάκη δημιουργική αφήγηση παραμυθιού «Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα χωριό ισπανικό…» για παιδιά από 4 έως 7 ετών με την εμψυχώτρια Στέλλα Μαρινάκη (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής) καθώς και κινηματογραφική προβολή για παιδιά στην αίθουσα «Γιώργος

Ανεμογιάννης» του Μουσείου.

Στην διάρκεια του Φεστιβάλ, λειτουργούν: Θεματική έκθεση εντός του Μουσείου «Το ταξίδι, η αναζήτηση, οι ανταποκρίσεις» με πρωτότυπο υλικό που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη στο έργο του «Ταξιδεύοντας.Ισπανία» και υπαίθρια έκθεση στις γειτονιές της Μυρτιάς «Φιλόσοφοι/Τοπίο/Ισπανική ψυχή/Εμφύλιος Ελ Γκρέκο».

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας και πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση