HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Συγχωροχάρτι» σε φοροφυγάδες- Μειωμένα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια

«Συγχωροχάρτι» σε φοροφυγάδες- Μειωμένα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Συγχωροχάρτι» ακόμη και σε φοροφυγάδες που έχουν εκδώσει ή λάβει πλαστά ή εικονικά τιμολόγια δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει έσοδα, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο εκτοξεύονται στα ύψη.

Με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται η παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου της προθεσμίας αποδοχής φορολογικών παραβάσεων, προκειμένου οι φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν ηπιότερα πρόστιμα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μειώνονται έως και κατά τα δύο τρίτα.

Ειδικότερα με το άρθρο 45 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 οι  λήπτες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων αν αποδεχθούν τις φορολογικές τους παραβάσεις μπορούν να υπαχθούν στο ευνοϊκότερο ποινολόγιο. Για παράδειγμα, ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την επιβολή προστίμων στο ισόποσο ή διπλάσιο της αξίας των εκδοθέντων ή ληφθέντων πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων. Οσοι φοροφυγάδες υποβάλλουν δήλωση αποδοχής θα πληρώσουν μειωμένα πρόστιμα ως εξής:

  • Για πλαστά τιμολόγια: «οριζόντιο» πρόστιμο ίσο με 50% της αξίας κάθε στοιχείου.
  • Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, καθώς και καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά: πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου. Εάν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, ποσό ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας. Οταν δεν δύναται να προσδιορισθεί η μερικώς εικονική αξία, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
  • Οταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
  • Για την περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου, πρόστιμο 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
  • Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων και άλλες παραβάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας τους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση