HomeΚΟΣΜΟΣΝέο «θερμό» επεισόδιο Ιράν-ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ

Νέο «θερμό» επεισόδιο Ιράν-ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, μετά και το νέο «θερμό» επεισόδιο στα Στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο. Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή, με αφορμή τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, έχει αποτελέσει την αφορμή για μία σειρά από εντάσεις, οι οποίες είναι ικανές να διαταράξουν το κλίμα.

Στο τελευταίο επεισόδιο, πέντε πολεμικά σκάφη του ιρανικού Ναυτικού πραγματοποίησαν επικίνδυνες μανούβρες, σε πολύ κοντινή απόσταση από δύο αμερικανικά πλοία, στρέφοντας τα πολυβόλα τους εναντίον τους. Το συγκεκριμένο συμβάν καταγράφηκε έξι μήνες μετά το σοβαρότατο περιστατικό με την αιχμαλωσία Αμερικανών στρατιωτών που επέβαιναν σε δύο αμερικανικά σκάφη, τα οποία είχαν εισέλθει στη θαλάσσια επικράτεια του Ιράν.

Τα τρία από τα πέντε ιρανικά σκάφη έφεραν πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος, τα οποία έστρεψαν απειλητικά απέναντι στο USS New Orleans του Αμερικανικού ναυτικού και το συνοδευτικό του αντιτορπιλικό σκάφος. Αρχικά, το ένα ιρανικό σκάφος πέρασε με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στα δύο αμερικανικά πλοία. Ακολούθως, τέσσερα ιρανικά σκάφη ανέπτυξαν ταχύτητα με πορεία προς το αμερικανικό αντιτορπιλικό, αλλάζοντας πορεία την τελευταία στιγμή. Ένα από τα ιρανικά σκάφη έσβησε τις μηχανές του και σταμάτησε ανάμεσα στα δύο αμερικανικά, ενώ κατέγραφε σε κάμερα τις κινήσεις των Αμερικανών στρατιωτών.

Το USS New Orleans μεταφέρει 650 Αμερικανούς στρατιώτες και τον στρατηγό Τζόζεφ Φέτελ, ο οποίος έχει τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Το αρχηγείο του ιρανικού στρατού δικαιολόγησε την ενέργεια αυτή, λέγοντας πως αποτελεί πάγια τακτική η αναγνώριση όλων των ξένων πολεμικών πλοίων, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση