HomeΚΟΣΜΟΣΣτην τελική ευθεία μπήκαν τα ευρω-πρόστιμα για Ισπανία και Πορτογαλία

Στην τελική ευθεία μπήκαν τα ευρω-πρόστιμα για Ισπανία και Πορτογαλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην τελική διαδικασία επιβολής οικονομικών ευρω-κυρώσεων εισέρχονται Ισπανία και Πορτογαλία, για το υπερβολικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμά τους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες τις προτάσεις της για ποινές, αφού επικύρωσαν την εκτίμηση ότι οι δύο ιβηρικές χώρες δεν θα πετύχουν το στόχο για μείωση του ελλείμματός τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα στις προθεσμίες που είχαν συμφωνηθεί.

Οι υπουργοί επισημαίνουν μάλιστα ότι η «δημοσιονομική προσπάθεια» τόσο της Μαδρίτης όσο και της Λισσαβόνας για την επίτευξη των στόχων ήταν «σημαντικά μικρότερη» σε σχέση με τις συστάσεις των Βρυξελλών.

Η Κομισιόν μπορεί πλέον να προτείνει πρόστιμα που θα ισοδυναμούν έως και με το 0,2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Ισπανία και Πορτογαλία μπορούν εντός 10 ημερών να καταθέσουν αιτιολογημένες εκθέσεις με τις οποίες θα ζητούν μείωση των ποινών.

Πέραν των προστίμων, η Κομισιόν μπορεί να «παγώσει» κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τις δύο ιβηρικές χώρες για το επόμενο έτος.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πολιτικά ευαίσθητο για τις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι καλούνται να τιμωρήσει δύο χώρες που έχουν πετύχει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, τα πρόστιμα που θα προταθούν μπορεί να είναι συμβολικού μεγέθους, ή και να αποσυρθούν στη συνέχεια.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση