HomeΚΡΗΤΗΕπιστολή για την Αγροτική Γη στον… Αποστόλου

Επιστολή για την Αγροτική Γη στον… Αποστόλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή για την Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας έστειλε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης μεταξύ των άλλων αναφέρει :

Στο Σχέδιο Νόμου »Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση Οδηγίας 2013/30/ΕΕ τροποποίηση ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή των Ελλήνων, στο άρθρο 50,   καταργείται το άρθρο 51 παρ 11(α) και 11(β) του Ν.4178/2013 (ΦΕΚ 174 Α), το οποίο ρύθμιζε τα ζητήματα δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας σε μεταβατικό στάδιο, έως την έκδοση της προβλεπόμενης της σχετικής Κ.Υ.Α. απόφασης της παρ.2 του άρθρου 56 του Ν.2637/1998.Η απόφαση αυτή θα καθόριζε (με τρόπο μονοσήμαντο και χωρίς αμφισβητήσεις) τα γεωγραφικά όρια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με τα θεσμοθετημένα ποιοτικά κριτήρια. Η ανάγκη προστασίας της ΓΥΠ πρέπει να γίνει με σεβασμό στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και με την ταχύτητα που απαιτείται, μιας και από το έτος 1998 δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη σύνταξη των σχετικών αγροτικών χαρτών. Με την κατάργηση των σχετικών παραγράφων του άρθρου 51 του Ν.4178/13 και την μή αντίστοιχη πρόβλεψη, επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς και μάλιστα επί το χείρον, διότι:

Α)Δεν ανανεώνονται εγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης που δεν έχουν        υλοποιηθεί.

Β)Δεν μπορούν να εκδοθούν νέες άδειες δόμησης, αν δεν υπάρχει χρήση συμβατή με την Αγροτική Δραστηριότητα.

Γ)Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης σε υφιστάμενα ακίνητα, αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Δ)Δεν λαμβάνεται υπόψη η υφιστάμενη νομοθεσία για τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές που ισχύει σήμερα (Π.Δ.24-5-85 ΦΕΚ 270/Δ/31-5-85) περί “..Τροποποίηση των όρων και περιορισμών δόμησης των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων και εκτός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών..”. Το διάταγμα αυτό θέτει συγκεκριμένους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις για όλες τις χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Ε) Δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία οικοδομική δραστηριότητα (ούτε κατοικίες ούτε τουριστικές ούτε εμπορικές δραστηριότητες) στις περιοχές αυτές.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει:

α) να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη από το συζητούμενο σχέδιο νόμου

β) το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης καθορισμού ορίων της Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, και όχι να επιβαρύνει την επιτροπή « ΝΕΧΩΠ» των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ανάπτυξη της περιοχής. Μέχρι την έκδοση της, ισχύουν τα αναφερόμενα στο Π.Δ. για τη δόμηση εκτός σχεδίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση