HomeΚΡΗΤΗΗ Λαική Συσπείρωση για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο… με φόντο το Πολιτιστικό Κέντρο

Η Λαική Συσπείρωση για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο… με φόντο το Πολιτιστικό Κέντρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχετικά με το θέμα της αποπεράτωσης του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου, που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου, εξέδωσε ανακοίνωση η Λαική Συσπείρωση Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνει:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού συζήτησε γύρω από το θέμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου αποφάσισε τα παρακάτω: Κύριος του έργου «Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου» είναι ο Δήμος Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΣ έχει την ευθύνη ώστε να εξασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του έργου, μακριά από κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του. Αυτό συνεπάγεται εξασφάλιση του δημόσιου δημοκρατικού ελέγχου και της διαφάνειας ώστε να μη διασπαθίζονται χρήματα του λαού.

Επειδή φαίνεται ότι οι υποψίες περί κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στην Α΄ φάση έχουν βασιμότητα, όπως φαίνεται και στις 3 νέες εκθέσεις ελέγχου των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα στη Β΄ Φάση υλοποίησης του έργου, παρά το ότι έχει ήδη δημοπρατηθεί με την απορριπτέα διαδικασία «μελέτη-κατασκευή», το ΔΣ αποφασίζει την εκκίνηση της διαδικασίας για την άμεση απομάκρυνση του Προϊστάμενου Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΤΑΗ και του νομικού συμβούλου του ΔΣ της ΔΕΠΤΑΗ. Επιπλέον, καλούμε την Εισαγγελία Ηρακλείου να επιταχύνει τις διαδικασίες και να ερευνήσει σε βάθος τα σχετικά πορίσματα ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που πρέπει.

Όσον αφορά χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο και τώρα ζητείται από δημόσιους φορείς (υπουργεία κ.α.) να επιστραφούν από το Δήμο Ηρακλείου, με δεδομένο ότι ο λαός μας δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη, πληρώνοντας κι άλλα χρήματα, για ένα έργο που ξεκίνησε με προϋπολογισμό περίπου 27εκ€, έχει ξεπεράσει ήδη τα 43 εκ€, ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τα 55εκ€! απαιτούμε να ακυρωθούν οι παραπάνω απαιτήσεις και η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης του έργου να γίνει με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό ή κοινοτικά κονδύλια.

Επίσης, καθώς θέλουμε την ολοκλήρωση του έργου υπέρ των συμφερόντων του Ηρακλειώτικου αλλά και του Κρητικού λαού, για τη Β΄ φάση υλοποίησης του έργου αποφασίζουμε τα παρακάτω: Το ΔΣ πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο και γνώμη για τις εξελίξεις και τις εργασίες στο ΠΣΚΗ. Γι αυτό οφείλει να αναβαθμίσει και να βοηθήσει με κάθε τρόπο την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΣΚΗ, η οποία έχει καθήκον να φέρνει για συζήτηση και ενημέρωση στο ΔΣ σε τακτική βάση όλα τα θέματα που αφορούν το έργο.

Για να μπορέσει το ΔΣ να εξασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του έργου και την αυστηρή επιτήρηση της Β΄ φάσης υλοποίησης του ΠΣΚΗ, θα έπρεπε να περάσει στην ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς η Υπηρεσία λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων, είναι υποστελεχωμένη και δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, απαιτούμε εδώ και τώρα να επιτραπούν οι προσλήψεις μόνιμου, ικανού προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία, ώστε σε σύντομο χρόνο το έργο να περάσει πλήρως στην επιτήρηση της και να απεμπλακεί από την ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ.

Τέλος, το ΔΣ διατρανώνει τη θέληση του να εξασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του έργου στη λειτουργία του. Δεν θα επιτρέψει να λειτουργήσει αυτό το έργο που πληρώθηκε με λεφτά του λαού μας από οποιονδήποτε ιδιωτικό φορέα.

Από τώρα φροντίζει ώστε μέσα από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού να στελεχωθεί με το μόνιμο απαραίτητο τεχνικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό και άλλο δυναμικό, ώστε να εξασφαλίζεται δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο για τους Ηρακλειώτες, για να μπορούν να απολαμβάνουν τα πολιτιστικά δρώμενα που θα λαμβάνουν χώρα σε αυτό και να είναι πραγματικά το σπίτι της τέχνης και του πολιτισμού, όπου θα βρίσκει έκφραση η ερασιτεχνική και λαϊκή δημιουργία.

Στην υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης, αλλάζουμε άρδην την πρακτική που ακολουθείται σήμερα στη μερική λειτουργία του ΠΣΚΗ.

Καταργούμε κάθε περιορισμό που έχει επιβάλει το ΔΣ της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ και καθιστούμε το ΠΣΚΗ ανοιχτό πρώτα απ’ όλα σε ερασιτεχνικούς πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς αλλά και σε πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες κομμάτων, εργατικών σωματείων, φορέων του μαζικού κινήματος, στο λαό συνολικά.

Καταργούμε τα ποσά για την ενοικίαση των χώρων του και τα μετατρέπουμε σε συμβολικά, όταν η χρήση δεν γίνεται για εμπορικές δραστηριότητες”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση