HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚοινή γραμμή στο εργασιακό θα επιδιώξουν εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ απέναντι στην Τρόικα

Κοινή γραμμή στο εργασιακό θα επιδιώξουν εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ απέναντι στην Τρόικα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κοινή γραμμή πλεύσης για τα εργασιακά, τουλάχιστον στα βασικά σημεία, θα επιδιώξουν να χαράξουν εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ στη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων να αποτελέσει « καλό χαρτί» εν όψει της σκληρής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών το Σεπτέμβριο.

Οι κοινωνικοί εταίροι προς το παρόν συμφωνούν στο «ξεπάγωμα» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων.

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων ενώ μένει «πιστή» στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τους εργοδοτικούς φορείς το Σεπτέμβριο του 2014 στη Γενεύης.

Οι κοινωνικοί εταίροι είχαν και τότε αντιταχθεί στις ομαδικές απολύσεις και στη περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού. Η Τρόικα ωστόσο πέταξε το «καλό χαρτί» στο καλάθι των αχρήστων εξακολουθώντας να επιμένει στην απελευθέρωση των απολύσεων με νόμο , στην μείωση του κατώτατου μισθού μέσω της κατάργησης των δώρων και των τριετιών.

Ο ΣΕΒ επιθυμεί την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων ώστε να δεσμεύονται από τους όρους της σύμβασης όλες οι επιχειρήσεις (και όχι μόνο όσοι είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση). Διαφορετικά, τονίζει, προκύπτουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Η ΕΣΕΕ σε υπόμνημα που έχει καταθέσει τονίζει ότι το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (διαπραγμάτευση, συλλογική σύμβαση ή προσφυγή στην μεσολάβηση/διαιτησία) που ισχύει από 25ετίας έχει πράγματι προβλήματα στην πράξη.

Αυτό που χρειάζεται όμως δεν είναι ισοπέδωση του συστήματος αλλά βελτίωσή του, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό.

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων -επισημαίνει η ΕΣΕΕ-εμφανίζουν έξαρση, αποτυπώνοντας στην ουσία την επιθυμία των επιχειρήσεων να προσεγγίσουν τον κατώτατο μισθό έτσι όπως ορίζεται από το κράτος.

Αν και το έντονο ενδιαφέρον αυτήν την εποχή για επιχειρησιακές συμβάσεις είναι όψιμα αυξημένο για λόγους που δεν σχετίζονται με την συλλογική διαπραγμάτευση, εντούτοις συνιστούν διέξοδο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ώστε να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις εργασίας.

Η ΕΣΕΕ συμμετέχει, με ανοιχτά χαρτιά και ξεκάθαρες θέσεις για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, επιθυμεί ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

Επίσης οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν ότι στην ατζέντα του διαλόγου με την ΓΣΕΕ πρέπει να συμπεριληφθούν θέματα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η εισαγωγή του εργοσήμου και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση