HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠέφτει η… αυλαία στο Διεθνές Φεστσιβάλ Μουσικής και Τέχνης στην Επισκοπή

Πέφτει η… αυλαία στο Διεθνές Φεστσιβάλ Μουσικής και Τέχνης στην Επισκοπή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέφτει αύριο η… αυλαία στο 3o Aegean Arts, το διεθνές φεστιβάλ μουσικής και τέχνης, στο πάρκο Παναγιωτάκη στην Επισκοπή Πεδιάδος με τον καταξιωμένο  συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.

Ο κ. Μαραμής θα παρουσιάζει το έργο του «Σκοτεινώς Έρωτας: 80 χρόνια από το θανατό του F.G.Lorca», με ερμηνεύτρια Ελένη Δημοπούλου.

Σκοτεινός έρωτας

Ο καταξιωμένος συνθέτης Δηµήτρης Μαραµής παρουσιάζει τον κύκλο τραγουδιών Σκοτεινός Έρωτας σε ποίηση Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και απόδοση Σωτήρη Τριβιζά µε την ταλαντούχα νέα ερµηνεύτρια Ελένη Δημοπούλου. Το πρόγραμμα θα διανθιστεί με εξαιρετικές μελοποιήσεις του Φ. Γκ. Λόρκα και από άλλους σημαντικούς συνθέτες.

https://www.youtube.com/watch?v=ngeQDjo1CZo

Ο Σκοτεινός Έρωτας έχει θεωρηθεί από έγκυρους μουσικοκριτικούς κλασικό έργο στο είδος του, με κύριο χαρακτηριστικό την εμπνευσμένη μελωδικότητα των τραγουδιών. Η πρώτη έκδοση του έργου από τη Μικρή Άρκτο έχει απαριθμήσει εφτά επανεκδόσεις από το 2004. Ο ομώνυμος δίσκος σε ερμηνεία Μάριου Φραγκούλη ταξίδεψε σε πολλές μουσικές σκηνές διεθνώς και παραμένει σταθερά στο ρεπερτόριο του διεθνούς crossover τενόρου. Κοµµάτι του Σκοτεινού Έρωτα έχει ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη µε την ελληνοαµερικανίδα σοπράνο Lina Orfanos στο δίσκο Ay Amor. Τέλος ξαναεκδόθηκε το 2015 σε διασκευή παιδικού βιβλίου-cd µε τον τίτλο Ο Μαγικός κόσμος του Φεδερίκο µε ερμηνευτή το Θοδωρή Βουτσικάκη κι έλαβε βραβείο καλύτερου παιδικού βιβλίου-cd, ibBy. Το έργο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

https://www.youtube.com/watch?v=kDrfv1kIZ1M

Η δημιουργία του κύκλου ξεκίνησε µε αφορμή τα «Σονέτα του Σκοτεινού Έρωτα», το κύκνειο άσμα του ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, και την απόδοσή τους στα ελληνικά από τον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά.

Κοινή θεµατική των ποιηµάτων αυτών είναι η μυστικιστική και ενίοτε τραγική

πλευρά του οικουµενικού αισθήµατος που λέγεται έρωτας. Ποιήµατα «απίστευτης ωραιότητας», όπως τα χαρακτήριζε ο Πάµπλο Νερούδα. Στα ποιήµατα αυτά ο έρωτας έχει αποδοθεί µε τόσο αιθέριους και ταυτοχρόνως τόσο γήινους τόνους, ώστε ποτέ άλλοτε στη νεότερη ποίηση δεν έσμιξαν τόσο ταιριαστά το πάθος µε την απώλεια, η ευτυχία µε το πένθος, η σάρκα µε τον ουρανό.

Στο Σκοτεινό Έρωτα μελοποίησα την ποίηση µε καθαρότητα στη φόρμα, μελωδικό λυρισμό, απλότητα και µε πρόθεση το μουσικό µου ύφος να µην ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη εποχή. Δ. Μαραµής

https://www.youtube.com/watch?v=njPazLcP6CQ

Βιογραφικά

Ο Δηµήτρης Μαραµής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στη Βρετανία. Έχει κυκλοφορήσει επτά προσωπικούς δίσκους. Έχει γράψει μουσική για 40 θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο κι εκπαιδευτική τηλεόραση. Έχει παρουσιάσει τη µουσική του εκτός συνόρων στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ισπανία και στην Ελβετία. Έχει βραβευτεί για τη θεατρική του µουσική. Έχει συνεργαστεί µε ερµηνευτές όπως: Μάριος Φραγκούλης, Μαρία Φαραντούρη, Ηρώ, κ.α. Έχει συνεργαστεί µε Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Στέγη Γραµµάτων & Τεχνών, Καµεράτα κ.α.

DIMITRIS MARAMIS

Η Ελένη Δημοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Σπουδάζει κλασικό τραγούδι με την καθηγήτρια Θάλεια Μαυρίδου. Υπήρξε μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θέρμης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου και θεατρολογίας. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Θέρμης, την Χορωδία Δήμου Θέρμης, τη χορωδία και την ορχήστρα του Μουσικού Κολεγίου, καθώς και με την συμφωνική ορχήστρα «Αρίων» του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες Σερρών. Ακόμα, υπήρξε σολίστ στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Σίνδου. Συμμετείχε στο φωνητικό σύνολο που συνόδευσε τον Γιάννη Πάριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2014.

ELENI DIMOPOULOU

Διαφήμιση
Διαφήμιση