HomeΚΟΣΜΟΣΣουδάν: Πυροβολισμοί και συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων-ανταρτών

Σουδάν: Πυροβολισμοί και συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων-ανταρτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν σήμερα στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, στην περιφέρεια της οποίας στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων συγκρούονται με πρώην αντάρτες, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων και την αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα.

«Νέοι πυροβολισμοί, σφοδρές ανταλλαγές πυρών κοντά στον Οίκο του ΟΗΕ», αναφέρει στον λογαριασμό της στο Twitter η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν. Στρατιώτες και των δύο πλευρών στρατοπεδεύουν κοντά στον καταυλισμό που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ.

Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται δύο ημέρες μετά τις συγκρούσεις οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο, σύμφωνα με τους πρώην αντάρτες, περισσότερων από 150 ανθρώπων στην πόλη.

Ο ΟΗΕ διαχειρίζεται έναν καταυλισμό εκτοπισμένων που έπεσαν θύματα του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτών που είναι πιστές στον αντίπαλό του Ρικ Μάκαρ.

Ο Μάκαρ είναι ο πρώην ηγέτης των ανταρτών, ο οποίος ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου βάσει των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών το 2015 για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που συντάραξε τη χώρα για 2,5 χρόνια.

Η παύση του Μάκαρ από τον Κιρ ως υπαρχηγού του τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν αυτή που είχε πυροδοτήσει τον πόλεμο στη νεότερη αυτή χώρα του κόσμου, κατά τον οποίο χιλιάδες σκοτώθηκαν και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση