HomeΚΟΣΜΟΣΑναστασιάδης: Ελπίδα ότι στην τελική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει

Αναστασιάδης: Ελπίδα ότι στην τελική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ελπίδα ότι στην τελική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του περί χαμένης ευκαιρίας αναφορικά με συνεργασία των δύο κοινοτήτων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σολέα, είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι στην τελική έκθεση θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει. Είτε πρέπει να αναφέρονται όλες οι προσπάθειες που η ελληνοκυπριακή πλευρά ιδιαίτερα κατέβαλε έτσι ώστε να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης είτε αυτές αναφέρονται στα μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν ληφθεί, είτε ακόμα και στο αίτημα προς την ΕΕ να καθιερωθεί η τουρκική γλώσσα ως μία των επισήμων γλωσσών είτε σωρεία άλλων ενεργειών. Οποιαδήποτε ενέργεια που στόχο έχει να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ή να αναβαθμίσει το παράνομο καθεστώς δεν θεωρώ ότι αποτελεί χαμένη ευκαιρία».

Ερωτηθείς για τη γενική του εκτίμηση για την έκθεση, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω ότι υπάρχουν θέματα που είτε μπορεί να θεωρηθούν ότι επηρεάζονται ή όχι την άλλη πλευρά, αλλά γενικότερα όταν δίδεται μια έκθεση του ΓΓ θα πρέπει να αποτυπώνει τα αντικειμενικά γεγονότα όχι μόνο την πρόοδο, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν θα ήθελα στο παρόν στάδιο να πω, και μάλιστα με συγκεκριμένες αναφορές, γιατί και πού οφείλονται τα προβλήματα.

Επαναλαμβάνω, η προσπάθειά μας είναι, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, να πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Οποιοσδήποτε παρεμβάλλει δυσκολίες δυσχεραίνει ακριβώς αυτό το έργο. Είτε θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του ΓΓ για να καταγράφονται όλα τα γεγονότα ή δημιουργώντας την εικόνα μεροληπτικής αξιοποίησης του ΓΓ προς τη μια ή την άλλη των κοινοτήτων, το μόνο που μολύνουν είναι το κλίμα των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον ΓΓ ή όσοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν διάφορες αντιρρήσεις και θέσεις από κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με το θέμα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και ερωτηθείς τι θα πράξει ο ίδιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα συγκαλέσω τους αρχηγούς για να συζητήσουμε και θέλω να ελπίζω ότι θα προσέλθουν όλοι με το ίδιο πνεύμα καλής θέλησης, να λειτουργήσει επιτέλους ένα συμβουλευτικό Σώμα το οποίο θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στον Πρόεδρο ως συμβουλευτικό Σώμα, ανεξάρτητα των απόψεων που ο καθένας τηρεί».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση