HomeΚΡΗΤΗΣτο άρθρο 99 και η Ένωση Πεζών – Πνιγμένη από τα τραπεζικά χρέη

Στο άρθρο 99 και η Ένωση Πεζών – Πνιγμένη από τα τραπεζικά χρέη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κρισιμότερη φάση της πολυετούς πορείας της βρίσκεται η ιστορική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών που «πνιγμένη» κυρίως από τα τραπεζικά χρέη, διεκδικεί με την υπαγωγή της στο καθεστώς του άρθρου 99 να σηκώσει και πάλι …κεφάλι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια ευρώ μόνο τα χρέη προς συγκεκριμένη τράπεζα, τα οποία αντιστοιχούν στα ¾ των συνολικών οφειλών της.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την διάσωση της Ένωσης Πεζών, η οποία  μετρά 83 χρόνια ζωής στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο με χιλιάδες τόνους εξαγωγών κρασιού και ελαιολάδου, έγινε χθες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία ουσιαστικά προστατεύει την Ένωση και τα περιουσιακά της στοιχεία από διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται για τις 16 Σεπτεμβρίου οπότε και με τη δυνατότητα ανοίγματος της διαδικασίας, θα ξεκαθαριστεί αν υπάρξει η απαιτούμενη συμφωνία για να προχωρήσει το εγχείρημα της εξυγίανσης, το οποίο βασίζεται σε οικονομικοτεχνική μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό της Ενώσεως.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, απαιτείται να υπάρξει συμφωνία σε ποσοστό 60%. Είναι σημαντικό ότι οι εργαζόμενοι τάσσονται στο πλευρό της διοίκησης και μάλιστα χθες έκαναν παρέμβαση υπέρ της. «Αγκάθι» ωστόσο παραμένει η στάση που θα τηρήσει η τράπεζα στην οποία οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών χρεών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή διαδικασία, Δημόσιο και ΙΚΑ ζήτησαν αρχικώς την αναβολή της συζήτησης και εν συνεχεία την απόρριψη της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99, κάτι όμως που δεν έκανε δεκτό το δικαστήριο.

Οι δικαστές λαμβάνοντας υπόψη το συνολικότερο κλίμα κατάρρευσης της αγοράς, την ιστορία της Ένωσης, το σχέδιο που κατατέθηκε και στο οποίο αναλύονται λεπτομερώς οι προτάσεις για την εξυγίανση της και κυρίως το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι υπέρμαχοι αυτής της διαδικασίας, ύψωσαν στην φάση αυτή «τείχος προστασίας», δίνοντας την ευκαιρία να εξελιχθεί η διαδικασία και να μην την καταδικάσουν σε «θάνατο».

Την υπόθεση χειρίστηκαν για λογαριασμό της Ενώσεως Πεζών οι δικηγόροι Φραγκίσκος Λαμπρινός και Αργύρης Αργυριάδης. Όπως υπογραμμίστηκε, με βάση την μελέτη που έχει εκπονηθεί, διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας,  η αποπληρωμή και των 77 εργαζομένων, πρώην και νυν, αλλά και μακροπρόθεσμα οι απαιτήσεις όλων των πιστωτών. Στην μελέτη αυτή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση των παραγωγι- κών δράσεων για άρση της ρευστότητας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λαμπρινός, «στόχος της προσπάθειας  υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης είναι η Ένωση Πεζών να έχει περιθώριο να αυξήσει τη ρευστότητά της ώστε σε βάθος χρόνου να είναι σε θέση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και να συνεχίσει να επιτελεί τον σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο της. Στην αίτηση που καταθέσαμε στο δικαστήριο μαζί με το συνάδελφο κ. Αργυριάδη, περιλαμβάνεται λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης της Ένωσης που συνέταξαν εξειδικευμένοι οικονομολόγοι. Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και κυρίως εξόφληση σε ποσοστό 100% όχι μόνο  των εργαζομένων της Ένωσης, νυν και πρώην, αλλά και όλων ανεξαιρέτως των πιστωτών της Ένωσης, των παραγωγών, του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων συμπεριλαμβανομένων. Καθοριστική για την τελική υπαγωγή της Ένωσης στη διαδικασία εξυγίανσης   θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Τράπεζα στην οποία η Ένωση οφείλει το 75% περίπου των συνολικών υποχρεώσεών της».

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην Ένωση Πεζών δεν «έσκασαν» χθες. Ήταν γνωστή η οικονομική κατιούσα που είχε πάρει.

Στελέχη της διοίκησης τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, με αφορμή τις οφειλές κάποιων εκατομμυρίων ευρώ σε παραγωγούς, είχαν δώσει κάποιες εξηγήσεις για την άσχημη οικονομική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Μεταξύ άλλων είχε γίνει αναφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η Ένωση το 2012, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ (με την δημιουργία αποθηκών logistics στην Αθήνα με ίδια κεφάλαια 600.000 ευρώ), ενώ παράλληλα την περίοδο εκείνη το επιτόκιο της Αγροτικής Τράπεζας είχε ανέβει στο 13%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην επιδοτηθούν τελικά από την ΑΤΕ αν και είχαν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο και να δημιουργηθεί ένα έλλειμμα ρευστότητας ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της, η  Ένωση Πεζών  οινοποιεί ετησίως 15.000 τόνους οινοστάφυλα, ενώ στα δύο ιδιόκτητα ελαιουργεία της αλέθονται 6000 ελαιοκάρπου. Η εμφιάλωση ελαιολάδου αγγίζει τους 2000 τόνους ετησίως ενώ του κρασιού τους 8.000 τόνους. Επισημαίνεται ακόμα ότι η πρωτότυπη συσκευασία Tetra Pak ξεπέρασε πέρυσι του 4000 τόνους σε κρασί και λάδι.

Για την διανομή των προϊόντων της κατέχει ιδιόκτητες αποθήκες 10.000 τ.μ. σε τρία κέντρα χειρισμού ετοίμων προϊόντων στρατηγικά τοποθετημένα ανά την επικράτεια καθώς και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών, ο οποίος αποτελείται από 28 οχήματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση