HomeΚΡΗΤΗΟ Σύλλογος Αλατσατιανών παρουσιάζει “ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ’22”

Ο Σύλλογος Αλατσατιανών παρουσιάζει “ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ’22”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Σύλλογος Αλατσατιανών και η θεατρική ομάδα του παρουσιάζουν “ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ’22” αύριο Παρασκευή στις 9.30 το βράδυ στο Κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2016”.

Η ιστορία του έργου αναφέρεται στην «Οδύσσεια» του ξεριζωμού, μέσα από τις αφηγήσεις των προσφύγων αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αναφέρεται στη χρονική στιγμή που οι πρόσφυγες προσπαθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες να εγκατασταθούν στο νέο τους περιβάλλον. Εικόνες και μνήμες τους ακολουθούν, δέσμιοι οι ίδιοι του παρελθόντος, προσπαθούν να αναβιώσουν έστω και για μια στιγμή, αφενός τις «καλές» εποχές που άφησαν πίσω τους, και αφετέρου τα πρόσωπα που χάθηκαν, μέσα στη νέα τους ζοφερή πραγματικότητα. Η θέλησή τους για ζωή, οι βαθιές τους πολιτισμικές ρίζες, οι γλώσσα και τα έθιμα τους , είναι εκείνα τα στοιχεία που τους «σώζουν» από μια νέα, αυτή τη φορά, εσωτερική καταστροφή – που λέγετε λήθη.

Ο εσώτερος τόπος μέσα τους, η αγάπη για τη γη που άφησαν πίσω τους, αλλά και η πίστη τους στις πανανθρώπινες αξίες, τους δίνει κουράγιο και δύναμη να ξεπεράσουν το στοιχείο του αφανισμού, στη νέα κοινότητα που φτιάχνουν μεταξύ τους. Είναι ακόμα εδώ…

_MG_2479 (1) 1

Λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη:

Βρέθηκα στο Σύλλογο των Αλατσατιανών, όταν ο Κωστής μου πρότεινε να «φτιάξουμε μια θεατρική ομάδα στο Σύλλογο». Δε το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Το θέατρο είναι μια κοινότητα ανθρώπων με κοινά οράματα και ευαισθησίες, όπως είχα από καιρό εγώ , με το Κωστή… Δε ξαφνιάστηκα από τη ποιότητα του έργου του, που γι’ ακόμα μία φορά μου έκανε τη τιμή να μου εμπιστευθεί. Εξάλλου ο Κώστας δεν έχει πάρει ακόμα τη θέση που του αρμόζει στο Λογοτεχνικό γίγνεσθαι. Λίγοι έχουν αξιολογήσει τη δουλειά του ως λογοτέχνη, ακόμα πιο λίγοι γνωρίζουν την μεγάλη προσφορά του έργου του μέσα από τη καταγραφή ιστοριών που χάνονται, ανθρώπων και τόπων. Βρέθηκα ξαφνικά μόνος μου.

Ο Κωστής «έφυγε». Όσο δούλευα το έργο στις πρόβες κρεμόταν πάνω από το κεφάλι μου, στο τοίχο, η φωτογραφία του, θεατής, σαν να έλεγε «βάδισε μόνος σου προς τα εκεί, χωρίς εμένα τώρα …», δίνοντάς μου ένα ακόμα μάθημα , ότι η ζωή είναι παραπάνω από το θέατρο, και η Τέχνη πρέπει να «ακουμπά» στη ζωή… Έχω την αίσθηση ότι ο Κωστής είναι κάπου σε ένα τόπο ωραίο και χαμογελά για τις μικρότητες, τα πάθη, τις μικροψυχίες και τις άγνοιες που μας ταλανίζουν. Αυτά έγραφε στα βιβλία του.

Ένα από τα πολλά δώρα που μας έκανε όσο ήταν μαζί μας. Αλλά και τώρα είναι…το ένοιωσα μέσα από το κείμενό του αυτό, που είναι μια συνταρακτική μαρτυρία.

Ευχαριστώ το Σύλλογο των Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, για την ευκαιρία που μου έδωσαν να αναδείξω για άλλη μια φορά ,το έργο του Κώστα Αρβανιτάκη, την συλλογική «έγνοια» που έδειξαν σε αυτή την νεοσύστατη ομάδα θεάτρου, που ολόψυχα εύχομαι να συνεχίσει με το ίδιο ήθος να παράγει πολιτισμό, τον Πρόεδρο Κο Γιάννη Τσιγκένη και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πραγματική και ουσιαστική συμπαράστασή τους στη πραγματοποίηση αυτής της τόσο ιδιαίτερης παράστασης,-,συμπαράσταση που εξηγεί τη ποιότητα αυτού του Συλλόγου – τους συναδέλφους δασκάλους, της Χορωδίας κο. Νίκο Αντωνακάκη και του Χορευτικού τμήματος κου Τάσου Κουρεπίνη, για την άψογη συνεργασία, και όλων εκείνων που μπροστά ή πίσω από τη σκηνή βοήθησαν να «ανέβει» αυτό το έργο..» «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.»

Τη παράσταση την αφιερώνω στην Αφροδίτη και στο Ναταλάκι… Αντώνης Διαμαντής – Ηθοποιός – Σκηνοθέτης Συντελεστές της Παράστασης: Κείμενο: Κώστας Αρβανιτάκης Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής Σκηνικός Χώρος/ Κατασκευή: Γιάννης Τσιγκένης Ενδυματολογία/Φροντιστήριο: Λίλιαν Πετσαλάκη – Χατζάκη Μουσική Επιμέλεια: Αντώνης Διαμαντής Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Κουρεπίνης/ Μαρία Περδικάκη Διδασκαλία Τραγουδιών: Νίκος Αντωνακάκης Διδασκαλία παραδοσιακών χορών: Τάσος Κουρεπίνης Φωτισμοί/Ηχοι: Αντώνης Διαμαντής Στη παράσταση συμμετέχουν:

-Η Χορωδία του Συλλόγου υπό την διεύθυνση του Μαέστρου, Νίκου Αντωνακάκη -Το Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου σε διδασκαλία του Τάσου Κουρεπίνη Ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου επανιδρύθηκε το 1982, με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση των ηθών και των εθίμων καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αλατσάτων και της Μικράς Ασίας.

Ο σύλλογος διατηρεί ομάδες εκμάθησης παραδοσιακών χορών (παιδιών και ενηλίκων) με Χοροδιδάσκαλο τον κ. Κουρεπίνη Τάσο, θεατρικού παιχνιδιού με τη θεατρολόγο – εμψυχώτρια κ. Ποταμιανάκη Μαρία, χορωδία (ενηλίκων και παιδική) με χοράρχη, από τον Ιούνιο του 2012, το κ. Αντωνακάκη Νίκο και ομάδα θεατρικού με σκηνοθέτη τον κ. Αντώνη Διαμαντή. Επίσης διατηρεί δανειστική βιβλιοθήκη και έχει τη δική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (alatsata.gr).

Η χορωδία του συλλόγου ιδρύθηκε το 1985. Ερμηνεύει παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια καθώς και τραγούδια από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί πολλές εμφανίσεις στην πόλη του Ηρακλείου και σε όλη την Κρήτη. Επίσης έχει δώσει συναυλίες στην υπόλοιπη Ελλάδα και στη Μικρά Ασία. Από το 2004 κυκλοφορεί και το CD με τίτλο: «Φύσα αεράκι της Μικρασίας», ταξιδεύοντας μοναδικά τους ακροατές του στις αλησμόνητες πατρίδες.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση