HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Αναγκαία η εθνική στρατηγική ανάπτυξης τουρισμού»

«Αναγκαία η εθνική στρατηγική ανάπτυξης τουρισμού»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κρήτη αποδίδει διαχρονικά ευθύνες για το αναπτυξιακό της έλλειμμα και απαιτεί αυτό που δικαιούται, τις αναγκαίες δημόσιες υποδομές έργων στο νησί, ενώνοντας παράλληλα δυνάμεις καθώς στοχεύει στην έλξη του ποιοτικού τουρισμού, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Αυτό τονίστηκε σε Παγκρήτια εκδήλωση φορέων, στελεχών του Τουρισμού που οργάνωσαν με επιτυχία η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΣΕΤΕ στη τουριστική περιοχή Γουβων του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου (Amirandes) με θέμα «Προοπτικές Ενδυνάμωσης της Κρήτης ως Τουριστικό Προορισμό. Συνέργειες Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, και ο γεν. Διευθυντής marketing Greece Ιωσήφ Πάρσαλης ανέφεραν ότι παράλληλα με τα αναγκαία έργα υποδομής χρειάζεται άμεσα εμπιστοσύνη στην αγορά, σταθερό φορολογικό-θεσμικό πλαίσιο για τους επενδυτές, στρατηγικές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα αλλά κυρίως εθνική πολιτική για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.

Μάλιστα οι ίδιοι παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ Ειρηναίου ,του Βουλευτή Σπύρου Δανέλη ,τοπικών φορέων και πλέον των 250 παραγόντων του τουρισμού, τόνισαν με έμφαση, ότι, ο τουρισμός είναι Εθνική υπόθεση που χρειάζεται την προστασία και την στήριξη όλων, Κυβέρνησης, Πολιτικής & Πολιτειακής εξουσίας, Αυτοδιοίκησης, φορέων, υπηρεσιών, επιχειρηματιών, πολιτών, κ.α.

 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που βρίσκονται στην εκδήλωση εκπρόσωποι του τουρισμού, ξενοδόχοι από όλη την Κρήτη. Εμείς επιδιώκουμε συνένωση δυνάμεων σε όλους τους τομείς γιατί μόνο με συνεργασία, με συνέργεια, μπορούμε να πετυχαίνουμε το στόχο που είναι η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, η επιμήκυνση της περιόδου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης πρόσθεσε ότι, η προσπάθεια της Περιφέρειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τα δυο τελευταία χρόνια φέρνει αποτελέσματα, λέγοντας ότι «ο Απρίλιος και ο Μάιος έχουν ουσιαστική αύξηση. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 συγκριτικά με το 2015 είχαμε πάνω από 90.000 επιπλέον επισκέπτες στο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» που σημαίνει πρόσθετα έσοδα για την τοπική οικονομία της τάξης των 40 και 50 εκ. ευρώ. Άρα η επιμήκυνση κινείται προς το σωστό δρόμο. Ωστόσο χρειάζεται αρκετή δουλειά, στρατηγικές συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες, συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα αλλά κυρίως εθνική πολιτική για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας».

Ο τουρισμός, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αποτελεί βασικό αναπτυξιακό μοχλό για το νησί, δίνει θέσεις εργασίας και δυνατότητες προώθησης των ποιοτικών προϊόντων του νησιού.

Ωστόσο απαιτούνται, όπως πρόσθεσε, «υποδομές, το αεροδρόμιο Ηρακλείου να ανακαινιστεί μέχρι τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, επίσης να γίνει ο ΒΟΑΚ αλλά και όλες οι απαιτούμενες υποδομές που αναπτύσσουν το τουριστικό μας προϊόν. Επίσης μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στον τουρισμό. Ακόμη να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. Η Περιφέρεια Κρήτης για μια ακόμη φορά βρίσκεται μπροστά, συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις του εξωτερικού και θεωρούμε ότι έχουμε κάνει μια από τις καλύτερες διαφημιστικές εκστρατείες για την προβολή του νησιού μας στο εξωτερικό».

 

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης στην ομιλία του παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας στο τουρισμό, ενώ επεσήμανε τα προβλήματα στις υποδομές, στο φορολογικό, τραπεζικό σύστημα κ.α.

«Τα προβλήματα μας είναι δεδομένα, είναι η εποχικότητα που μαστίζει τον τουρισμό, επίσης θέματα υποδομών και ποιότητας τουρισμού. Οι στόχοι είναι λοιπόν πάρα πολύ ξεκάθαροι. Σε επίπεδο υποδομών να πιεστεί το κεντρικό κράτος να κατανοήσει ότι για την ανάπτυξη του τουρισμού πρέπει να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, να βελτιωθούν τα αεροδρόμια και άλλες υποδομές» τόνισε ο κ. Βαμιεδάκης και πρόσθεσε: «Για να γίνουν νέες ιδιωτικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, πρέπει το τραπεζικό σύστημα να εξυγιανθεί για να χρηματοδοτεί υγιή επιχειρηματικά σχέδια ώστε να αναβαθμιστούν νέες μονάδες, να γίνουν νέες κλίνες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Απαιτείται ακόμη ένα σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο και ξεκάθαροι κανόνες για τον οποιοδήποτε επενδυτή. Με αυτή την αστάθεια που υπάρχει δεν θα έρθει κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα. Ως Περιφέρεια Κρήτης προσπαθούμε να αναδεικνύουμε όλα τα πλεονεκτήματα του νησιού για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό βλέπουμε ότι ήδη φέρνει αποτελέσματα τα τελευταία 2 χρόνια».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και στον εντεταλμένο σύμβουλο τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη για τη στρατηγική και τις δράσεις της Περιφέρειας στο τουρισμό, τονίζοντας ότι, η Κρήτη είναι η «ναυαρχίδα» του Ελληνικού τουρισμού και ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα η Κρήτη έχει θετικό πρόσημο μέχρι τώρα και θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

«Το νησί έχει δυνατότητες, ξεχωρίζει για την φιλοξενία, τους ανθρώπους. Υπάρχουν προβλήματα, έχουμε ένα αεροδρόμιο στο Ηράκλειο προβληματικό, η υπερφορολόγηση, το κόστος του χρήματος είναι εξαιρετικά υψηλό, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο να ανεβαίνει ο τουρισμός και να κλείνουν επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης και πρόσθεσε: «Η σεζόν στη Κρήτη μπορεί να διαρκέσει έως 9 μήνες, ο ΣΕΤΕ έχει καταρτίσει μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης ένα πρόγραμμα με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η Κρήτη έχει μια μοναδική ευκαιρία όταν είναι κλειστές οι τουριστικές αγορές της Β. Αφρικής, η Τουρκία, και άλλες χώρες της Μεσογείου. Τουλάχιστον 100.000 το πρώτο χρόνο και πολλαπλασιαστικά τα επόμενα, επιπλέον αφίξεις αυτούς τους μήνες που θα φέρουν 50 εκ. ακόμα στη τοπική οικονομία σε εποχές που δεν υπάρχει κίνηση και δεν υπάρχει απασχόληση. Μπορεί να επιτύχουμε τον στόχο αρκεί όλοι μαζί με πρόγραμμα με σχέδιο να μπορέσουμε να το επιτύχουμε».

Ωστόσο για το φορολογικό ο κ. Ανδρεάδης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός λέγοντας: «Η υπερφορόλογηση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την τουριστική ανάπτυξη δεν μπορούμε να έχουμε διπλούς συντελεστές φορολόγησης, όταν οι ανταγωνιστικές χώρες δεν έχουν τόσο υψηλή φορολογία. Οκτώ φορές έχει αλλάξει το καθεστώς του ΦΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια, αυτό είναι … καλαμπούρι, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Μανώλης Κοκολάκης  ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση