HomeΚΡΗΤΗΕβδομάδα οικολογικού οραματισμού στον Άγιο Νικόλαο

Εβδομάδα οικολογικού οραματισμού στον Άγιο Νικόλαο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την φετινή τουριστική περίοδο, σηματοδοτεί για πρώτη φορά φέτος ο Άγιος Νικόλαος, μ΄ ένα ηχηρό μήνυμα περιβαλλοντικού γίγνεσθαι!

Εν προκειμένω σε συνεργασία με την MKO ECOWEEK, το ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκη και τον όμιλο Bluegr Hotels & Resorts, ο Δήμος Αγίου Νικολάου φιλοξενεί μια εβδομάδα οικολογικής δόμησης και οραματισμού για προτάσεις οικολογικών παρεμβάσεων μέσα στην πόλη.

_AG44857 1

Από τις 3 έως και τις 10 Ιουλίου, ένα ανθρώπινο δίκτυο –(διεθνές συνέδριο, εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού με την συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προβολές ταινιών οικολογικού περιεχομένου, έκθεση προτάσεων αειφόρου σχεδιασμού, επισκέψεις σε οικολογικά κτίρια στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, καθαρισμός παραλίας και βυθού) – θα απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα περιβάλλοντος, την προώθηση των αρχών της αειφορίας και της αξιοβίωτης ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην πολυπληθή παρουσία νέων επιστημόνων στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγίου Νικολάου, όπου φιλοξενήθηκαν σήμερα (4/7) οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Δημόσιος χώρος και τουρισμός σ΄έναν πλανήτη», ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, δήλωσε : « Θεωρώ ότι η παρουσία όλων αυτών των νέων ανθρώπων στην συγκεκριμένη αίθουσα, είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση , δεδομένου ότι στόχος των εκδηλώσεων αυτών, αποτελεί η καταγραφή προτάσεων σε μια διαφορετική λογική λειτουργίας και διαμόρωσης του δημόσιου χώρου.

Ευελεπιστούμε –πρόσθεσε- ότι την εβδομάδα που διανύουμε με την παρουσία των δεκάδων νέων ανθρώπων αλλά και των ειδικών επιστημόνων που φιλοξενούμε στην πόλη, θα προκύψουν σοβαρές και ουσιαστικές προτάσεις και ένα αξιοπρόσεχετο αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση-τόνισε- ο κ. Ζερβός, θα μπορούσε κάλλιστα ν΄αποτελέσει θεσμό για τον Άγιο Νικόλαο για τα επόμενα χρόνια, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, όπου με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων δύναται να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για το νησί.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου εξήρε επίσης την συνεργασία για την όλη διοργάνωση τόσο του Βουλευτή Λασιθίου κ. Μανόλη Θραψανιώτη,όσο και της αντιπεριφερειάρχου κ. Πελαγίας Πετράκη , αφού όπως εξήγησε, από τις θέσεις που σήμερα κατέχουν, φανερώνονται πρόθυμοι να στέρξουν και να στηρίξουν μεταξύ άλλων και την προσπάθεια, που ξεκίνησε μ’ αφορμή αυτή την διοργάνωση, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Την εβδομάδα που διανύουμε «ECOWEEK 2016» στον Αγ. Νικόλαο θα πραγματοποιηθούν : – Διεθνές συνέδριο και εργαστήρια – Παρεμβάσεις και μελέτες σε πραγματικά σημεία της πόλης – Διαλέξεις – επισκέψεις – καθαρισμός παραλίας – Ομιλίες – Προβολή Ταινίων για τον αειφόρο σχεδιασμό στις πόλεις για τον σχεδιασμό και τη νανοτεχνολογία. Τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν θα προτείνουν ιδέες και λύσεις και θα εφαρμόσουν κατασκευές.

Τα σημεία παρέμβασης στην πόλη είναι τα εξής: – Θαλάσσιο μέτωπο στον Άγιο Νικόλαο – Θαλλάσιο μέτωπο στο Σίσσι – 2 σχολεία – 3ο και 5ο δημοτικό – Πάρκο Δημαρχείου. – Η ομάδα Πολυτεχνείου Χανίων θα κάνει μετρήσεις και παρεμβάσεις σε σημεία της πόλης – μεταξύ άλλων στην παραλία του ΕΟΤ. – Κατασκευές με οικολογικά και φυσικά υλικά σε δύο ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι ομιλητές και επιμελητές των εργαστηρίων που θα συμμετέχουν, για να διδάξουν, να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τους φοιτητές και τον διάλογο με τους τοπικούς φορείς, περιλαμβάνουν τους : – Περιβαλλοντολόγο Ben Gill της Bioregional (Αγγλία).

– Τον αρχιτέκτονα Chris Doray από τον Καναδά. – Τον αρχιτέκτονα Jorge Martin των Marco & Placemakers (Αγγλία). – Δύο μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας Orizzontale (Ιταλία). – Η αρχιτέκτονας τοπίου Galia Hanoch Roe από το Ισραήλ. – Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης με τους αρχιτέκτονες Πάνο Παρθένιο και Άννα Καραγιάννη. – Η ομάδα EuZen Architecture από τη Θεσσαλονίκη, που κέρδισε τον διαγωνισμό για το ευρωπαϊκό σχολείο στην Κρήτη. – Η ομάδα της Φυσικής Δόμησης Κρήτης με τον Γιώργο Σακελλάρη και η ομάδα της LIMNI της Kristell Van Hove που θα κατασκευάσουν με φυσικά υλικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση