HomeΚΡΗΤΗΑυξημένα τα κρούσματα σταφυλόκοκκου το καλοκαίρι-Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Αυξημένα τα κρούσματα σταφυλόκοκκου το καλοκαίρι-Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αύξηση παρουσιάζουν κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα κρούσματα εκδήλωσης του σταφυλόκοκκου στα μικρά παιδιά, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στους γονείς όσο και στους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι για κάποιες ημέρες ταλαιπωρούνται από αυτό το μικρόβιο του δέρματος.

Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά γονείς με τα παιδιά τους, που έχουν μολυνθεί από σταφυλόκοκκο επισκέπτονται κάποιο από τα δημόσια νοσοκομεία του νησιού, προκειμένου να ζητήσουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των γιατρών, οι οποίοι εμφανίζονται καθόλα καθησυχαστικοί σχετικά με το μικρόβιο και την αντιμετώπιση του.

Το cretapost συνομίλησε με ειδικούς, οι οποίοι τόνισαν δεν πρόκειται για μία ανησυχητική μόλυνση, καθώς είναι συχνό φαινόμενο κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά στα μικρά παιδιά, λόγω κατασκηνώσεων, μπάνιου σε πισίνα, άμεση επαφή με το περιβάλλον, παιχνίδι στην εξοχή.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι μέχρι τώρα έχουν υπάρξει κρούσματα, αλλά περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τους επόμενους μήνες.

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος

Ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus) είναι ένα είδος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει πολλά είδη λοιμώξεων στο σώμα. Πρόκειται για κοινά βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα των περισσότερων ανθρώπων και συχνά δεν προκαλούν κάποια ασθένεια. Περισσότερα από 30 είδη βακτηρίων σταφυλόκοκκου προκαλούν λοιμώξεις, αλλά ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης από σταφυλόκοκκο προκαλείται από το βακτήριο Staphylococcus aureus.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του σταφυλόκοκκου του δέρματος περιλαμβάνουν αποστήματα με πύον, ενώ ο πόνος, το πρήξιμο και η κοκκινίλα στην περιοχή της μόλυνσης είναι αρκετά συχνή.

Εάν η μόλυνση από σταφυλόκοκκο περάσει στο αίμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη και χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).

Αντιμετώπιση

Όπως ανέφεραν ειδικοί, μιλώντας στο cretapost, η θεραπεία του σταφυλόκοκκου διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Σύμφωνα με τους ίδιους, το μικρόβιο μπορεί να μην έχει εξαπλωθεί, οπότε και δε χρειάζεται κάποιο αντιβιοτικό για τη θεραπεία του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο συνεχής τοπικός καθαρισμός με κάποιο αντισηπτικό σαπούνι, θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Σε διαφορετική περίπτωση κι όταν τα σπυράκια με το πύον εξαπλωθούν, θα πρέπει, όπως αναφέρουν, να ληφθεί αντιβιοτικό φάρμακο, το οποίο βέβαια θα πρέπει να δοθεί από τον ειδικό γιατρό.

Πρόληψη

Όπως ανέφεραν ειδικοί στο cretapost, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μεγάλες επιφάνειες με γυμνά χέρια.

Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι να επιδιώκουν τα παιδάκια τους να πλένουν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τα χέρια τους, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά των μικροβίων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Επίσης να πλένουν πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες το καλοκαίρι και σε καμία περίπτωση να μην έρχονται σε επαφή με άτομα, που έχουν μολυνθεί ή να χρησιμοποιούν από κοινού προσωπικά τους αντικείμενα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση