HomeΚΡΗΤΗΣυναγερμός στην Πυροσβεστική για ένα … παπούτσι που ξεπατώθηκε!

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για ένα … παπούτσι που ξεπατώθηκε!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακούγεται αδιανόητο, ειδικά σε περιόδους αιχμής και υψηλής επικινδυνότητας για το ξέσπασμα πυρκαγιών, να αναγκάζονται πυροσβέστες να κινητοποιηθούν και να ξεκινήσουν ολόκληρη επιχείρηση, επειδή το παπούτσι ενός πεζοπόρου σκίστηκε στη … σόλα!

Σε εξέλιξη, βρίσκεται από τις 10 το πρωί επιχείρηση, σε ορεινό δύσβατο σημείο μεταξύ Μπάλου και Φαλάσαρνας στο νομό Χανίων, για τον εντοπισμό και τη διάσωση αλλοδαπού τουρίστα ο οποίος ενόσω έκανε ορειβασία στην περιοχή, διαπίστωσε ότι η σόλα του παπουτσιού του σκίστηκε και επειδή δεν μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του, όπως ισχυρίστηκε στους πυροσβέστες, κάλεσε τον διεθνή αριθμό άμεσης βοήθειας 112 από το κινητό του τηλέφωνο ζητώντας συνδρομή.

Έτσι, δύναμη του Πυροσβεστικού Σταθμού Κισσάμου, δευτερόλεπτα μετά την κλήση του ορειβάτη, αναγκάστηκε να ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, και μάλιστα πεζή, αφού το σημείο στο οποίο εντοπίζεται το στίγμα του αλλοδαπού είναι δύσβατο και το πυροσβεστικό όχημα δεν μπορεί να προσεγγίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στην επιχείρηση διανύουν απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων με τα πόδια προκειμένου να φτάσουν κοντά στον ακινητοποιημένο πεζοπόρο.

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι η αιτία για την οποία υπήρξε κινητοποίηση στην Πυροσβεστική είναι ασήμαντη, και πράγματι ίσως να ακούγεται έτσι, καθώς αν μη τι άλλο, ο εξοπλισμός ενός ορειβάτη πιθανότατα θα περιλαμβάνει και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι υπήρξε κλήση στον διεθνή αριθμό άμεσης βοήθειας και ότι ο τουρίστας ενημέρωσε τους πυροσβέστες πως του είναι αδύνατο να συνεχίσει την πορεία του, είναι παράγοντες που από μόνοι τους ανάγκασαν την Πυροσβεστική να τεθεί σε συναγερμό.

«Δεν μπορείς, όσο ασήμαντος κι αν φαίνεται ο λόγος, να αφήσεις στην τύχη του έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι βρίσκεται σε απόκρημνο, δύσβατο σημείο και δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία του» λένε πυροσβέστες στο Cretapost για το περιστατικό, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας που επικρατεί στο εξωτερικό, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο έχουν ρυθμιστεί τέτοιου είδους ζητήματα.

Οι τουρίστες που ζητούν συνδρομή μέσω του 112, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικές εταιρίες στις πατρίδες τους για οτιδήποτε τους συμβεί και γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν καλούν κάποια υπηρεσία, όπως την Πυροσβεστική, για βοήθεια, θα πληρώσει η ασφαλιστική τους εταιρεία την κινητοποίηση και την επιχείρηση που θα στηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, γιατί πολύ απλά όλοι μας έχουμε αφεθεί στον επαγγελματισμό των ανθρώπων της Πυροσβεστικής και των άλλων υπηρεσιών άμεσης βοήθειας.

Το περιστατικό αναδεικνύει και ένα ακόμη μείζον ζήτημα, αυτό της αντιμετώπισης των Πυροσβεστών από την ίδια την πολιτεία. Οι πυροσβέστες, μόνιμοι και μη, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους καθημερινά για να γλυτώσουν όλους εμάς, όχι μόνο από τις φλόγες ή από διάφορα ατυχήματα ή και δυστυχήματα, αλλά στην κυριολεξία έχουν καταντήσει οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές, χωρίς να τους αναγνωρίζεται έστω και ένα συμβολικό επίδομα ανθυγιεινής εργασίας!

Διαφήμιση
Διαφήμιση