HomeΚΟΣΜΟΣΜια ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορούσε να γίνει μια «Ελλάδα χωρίς ήλιο»

Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορούσε να γίνει μια «Ελλάδα χωρίς ήλιο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με το επιχείρημα ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια «Ελλάδα χωρίς ήλιο» επιχειρεί το think tank Centre for Policy Studies να αποτρέψει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την απόσχιση από την Αγγλία μετά το Brexit.

Το ενδεχόμενο αυτό έθεσε πρώτη – εμμέσως – η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος όταν δήλωσε ότι ο λαός της βλέπει το μέλλον του στην ΕΕ.

Το think tank που ιδρύθηκε από τη Μάργκαρετ Θάτσερ υποστηρίζει ότι η πρόταση της Στέρτζον δεν στέκει οικονομικά. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι αφενός το έλλειμμα της Σκωτίας είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου και αφετέρου ότι τα 2/3 των εξαγωγών πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο ένα 15% σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ θα εξέθετε την Σκωτία σε κινδύνους πιο ασσύμετρων οικονομικών σοκ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήταν λιγότερο ικανή να ανταποκριθεί σε αυτά σε σύγκριση με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας» προσθέτουν οι αναλυτές.

«Υπάρχει το προηγούμενο μια μικρής ρομαντικής χώρας περιτρυγιρισμένης από εκατοντάδες νησιά που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης και ήθελε να γίνει μέλος της ζώνης του Ευρώ: η Ελλάδα. Το να υποστηρίξει κανείς ότι οι συνθήκες στη Σκωτία είναι ίδιες με αυτές στην Ελλάδα θα ήταν άδικο, αλλά αποτελεί αναμφισβήτητα μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι οι χώρες με προκλητικά δημόσια οικονομικά υποφέρουν στη ζώνη του ευρώ» καταλήγει η έρευνα του σκωτσέζικου think tank.

 

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση