HomeΚΟΣΜΟΣPolitico: Πώς το Brexit φέρνει πιο κοντά τις ΗΠΑ με την Γερμανία και όχι με την Βρετανία

Politico: Πώς το Brexit φέρνει πιο κοντά τις ΗΠΑ με την Γερμανία και όχι με την Βρετανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν έγινε σαφές ότι η Βρετανία είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ντέιβιντ Κάμερον για να του εκφράσει τη συμπάθειά του.

Αμέσως μετά όμως, κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ, την ηγέτη δηλαδή που πραγματικά υπολογίζει σε περιόδους κρίσης.

Το γιατί δεν αποτελεί μυστικό. Για χρόνια τώρα, η Γερμανία, και όχι το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος του Ομπάμα όσο αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος γιατί η επιρροή της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη θα επιβιώσει του Brexit.

Η μακροχρόνια «ειδική σχέση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας έδινε στην Ουάσιγκτον έναν έμπιστο σύμμαχο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, όπως είχε τονίσει άλλωστε και ο ίδιος ο Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Λονδίνο για το επικείμενο δημοψήφισμα. Αλλά μια Ευρώπη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να αφήσει την πρώην αποικία της Βρετανίας στα «κρύα του λουτρού».

«Για όλα τα μεγάλα θέματα τα τελευταία χρόνια, το πρώτο τηλεφώνημα από την Ουάσινγκτον δεν είναι προς το Λονδίνο, όπως κάποτε ήταν το σύνηθες, αλλά προς το Βερολίνο», λέει ο Ντέιμον Γούιλσον, πρώην διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας επί Τζορτζ Μπους και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ατλαντικού. «Αυτή η μετάβαση έχει ήδη λάβει χώρα εδώ και αρκετό καιρό και επιταχύνθηκε περαιτέρω από την «μεγάλη ύφεση» των τελευταίων χρόνων, λόγω και της αυξανόμενης κυριαρχίας της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην Ευρώπη».

Πριν από μια δεκαετία, η Μέρκελ ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που προωθούσαν τις συνομιλίες μεταξύ ΕΕ-Η.Π.Α. για την Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία (παρόλο που η γερμανική πλευρά παίρνει αποστάσεις τώρα από τη συμφωνία).

Επιπλέον το 2014, η Μέρκελ ήταν εκείνη που κατάφερε να συνασπίσει τις υπόλοιπες διστακτικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στρατευθούν πίσω από ένα κοινό πρόγραμμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από τις ΗΠΑ-ΕΕ, οι οποίες και πήραν παράταση μόλις την περασμένη εβδομάδα.  Η Μέρκελ είναι επίσης η ηγέτης της Ευρώπης όταν η συζήτηση αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίση ή των εκατομμυρίων μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη.

Έτσι, αντί για να αποδυναμώσει την αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη, το Brexit είναι πολύ πιο πιθανόν να επεκτείνει ακόμη παραπάνω την εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Γερμανία. Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα στους τομείς της διατλαντικής συνεργασίας για τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο οικονομικό πεδίο η ευρωζώνη και για το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη – ζητήματα για τα οποία η Γερμανία έχει ήδη γίνει το σημείο αναφοράς για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμήχανες μετα-Brexit δυναμικές θα γίνουν ακόμη περισσότερο εμφανείς την επόμενη εβδομάδα, όταν ο Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα έχει επαφές εκεί με την Μέρκελ, τον Κάμερον και άλλους ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, τώρα που οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να εξετάσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο Ομπάμα θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση