HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροκαλεί ο Πετρόπουλος: Γιατί τόση αναστάτωση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ;

Προκαλεί ο Πετρόπουλος: Γιατί τόση αναστάτωση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Iδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος από το βήμα της Βουλής μη καταλαβαίνοτας την «αναστάτωση» από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αφού ήταν γνωστό πως θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Παράλληλα ο υφυπουργός εργασίας υποστήριξε ότι το ΕΚΑΣ «επινοήθηκε» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες και πως «σήμερα οι τεχνικοί λόγοι καταβολής του ΕΚΑΣ δεν υφίστανται πια» , επισημαίνοντας ότι η μείωση θα είναι πρόσκαιρη και θα αναστραφεί και τα εισοδήματα θα ενισχυθούν από την επιδιωκόμενη ανάπτυξη.

Ο κ. Πετρόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χρήστου Κατσώτη (ΚΚΕ) καθησύχασε τους συνταξιούχους τονίζοντας ότι αυτή η καθυστέρηση πληρωμής των επικουρικών συντάξεων δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Κατσώτη λέγοντάς του πως υιοθετεί τα επιχειρήματα της δεξιάς.

Χαρακτηριστικά ο υφυπουργός τόνισε: «Δεν χαιρόμαστε για την κατάσταση των συνταξιούχων. Το 1996 επινοήθηκε το ΕΚΑΣ και λίγο μετά ήρθαν οι εκλογές. Με το ΕΚΑΣ τότε ήθελαν να κρατούν ομήρους τους συνταξιούχους. Ηταν επίδομα και όχι σύνταξη. Εμείς επιδοτούμε τις χαμηλές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 120%. Επικρατεί παραπληροφόρηση. Όχι ότι δεν υπήρξε μείωση των συντάξεων επειδή έλλειπε το ΕΚΑΣ. Αυτό συνέβη, όμως οι τεχνικοί λόγοι για την καταβολή του ΕΚΑΣ σήμερα δεν υφίστανται. Εξηγώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά».

Οσον αφορά τα λεγόμενά του για το ΕΚΑΣ, ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν είπα ότι κακώς δόθηκε ενίσχυση στους μιρκοσυνταξιούχους. Είπα ότι αυτό το επίδομα τους κρατούσε σε ομηρία αντί να δοθεί πραγματική λύση σαν και αυτή που δίνουμε σήμερα εμείς. Βάζουμε κανόνες και ενισχύουμε τα χαμηλά εισοδήματα».

Είναι πραγματική η κατάσταση με το ΕΚΑΣ αλλά είναι πρόσκαιρη . Δεν είναι γνωστό το θέμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Γιατί τέτοια αναστάτωση; Είναι γνωστά και υλοποιούνται αλλά λαμβάνουμε για την αναστροφή της κατάστασης και να μην έχουμε αρνητικές επιδράσεις στους συνταξιούχους».

Στην ομιλία του ο κ. Κατσώτης χαρακτηριστικά είπε στον κ. Πετρόπουλο: «Καταργείτε το ΕΚΑΣ και λέτε ότι θα το αναπληρώσετε. Με ποιο τρόπο; Ένα ζευγάρι με εισόδημα 11.016 ευρώ χάνει το ΕΚΑΣ, δηλαδή 5.520 ευρώ το έτος. Γι αυτούς τους 2 μικροσυνταξιούχους ποια η αναπλήρωση των απωλειών; Δεν μπορείτε να λέτε ψέματα συνεχώς. Λέγατε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και οι συνταξιούχοι βλέπουν λιγότερα στο πορτοφόλι τους».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση