HomeΚΟΣΜΟΣ»Καμπανάκι» από Frontex: Αυξάνονται οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων μέσω της Κεντρικής Μεσογείου

»Καμπανάκι» από Frontex: Αυξάνονται οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων μέσω της Κεντρικής Μεσογείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των προσφύγων που ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι, ο οποίος εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι αυξάνονται οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων μέσω της Κεντρικής Μεσογείου.

«Εν τω μεταξύ, έρχονται από τη Λιβύη 13 με 14 φορές περισσότεροι πρόσφυγες στην Ιταλία σε σχέση με όσους έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο διάδρομος της κεντρικής Μεσογείου είναι τόσο πολυσύχναστος όσο ποτέ.

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας υπερβαίνει φέτος όλες τις άλλες παράνομες διελεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Λεντζέρι σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.).

«Εάν οι μεταναστευτικές ροές από τη Δυτική Αφρική προς τη Λιβύη συνεχιστούν, τότε θα πρέπει αν υπολογίζουμε ότι 300.000 άνθρωποι θα κατευθυνθούν προς τις χώρες του Μάγρεμπ για να κατευθυνθούν μετά προς την Ευρώπη. Ο διάδρομος διευρύνεται», πρόσθεσε. Ασαφές είναι όμως πόσοι από αυτούς θα ριψοκινδυνεύσουν φέτος την διέλευση με πλοίο.

Επιπλέον, η Αίγυπτος αναπτύσσεται σε συνεχώς σημαντικότερο σημείο διέλευσης προς την Ευρώπη. Η Οδύσσεια από κει μέσω θαλάσσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και διαρκεί συχνά περισσότερο από δέκα μέρες. Ο διάδρομος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως από πρόσφυγες με προέλευση τη Δ. Αφρική και το Κέρας της Αφρικής. «Στην Ερυθραία διώκονται άνθρωποι και υπάρχει μια στυγνή δικτατορία. Οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν προστασίας», ενώ «από τη Σενεγάλη , την Γκάμπια την Ακτή Ελεφαντοστού και τον Νίγηρα φεύγουν λόγω της έλλειψης προοπτικής».

Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λεντζέρι επαίνεσε την πρόθεση της Κομισιόν να δώσει περισσότερες ευκαιρίες νόμιμης εισόδου σε πρόσφυγες από περιοχές οι οποίες πλήττονται από κρίση. Αυτή η στάση είναι ορθή «όχι μόνο για να προστατευθούν οι πρόσφυγες, αλλά επίσης και για να εμποδισθεί η είσοδος τρομοκρατών ή εγκληματιών». Οι επιλογές που εξετάζονται είναι λ.χ. «ειδικές ανθρωπιστικές πτήσεις από προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, της Τουρκίας ή της Ιορδανίας προς την Ε.Ε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση