HomeΚΟΣΜΟΣΔημοσκόπηση: Οκτώ στους δέκα Γερμανούς είναι υπέρ της ΕΕ

Δημοσκόπηση: Οκτώ στους δέκα Γερμανούς είναι υπέρ της ΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι περισσότεροι Γερμανοί υποστηρίζουν την συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θέλουν δημοψήφισμα σαν αυτό της Βρετανίας, ενώ επίσης δεν αναμένουν ότι θα αποχωρήσουν από την ΕΕ και άλλες χώρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η Γερμανία έχει σοκαριστεί από την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων την περασμένη Πέμπτη να υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Brexit), αλλά η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επίσης πει ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να οδηγηθεί πιεστικά σε διαπραγματεύσεις για ένα γρήγορο διαζύγιο.

Κόμματα ευρωσκεπτικιστών από διάφορες χώρες στην Ευρώπη έχουν ζητήσει από τις κυβερνήσεις τους τα δικά τους παρόμοια δημοψηφίσματα, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση από την εταιρεία Forsa που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Handelsblatt, δεν υπάρχει παρά λίγη υποστήριξη για κάτι τέτοιο στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 82% των Γερμανών που ερωτήθηκαν από την Forsa είπαν ότι σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος θα διάλεγε να παραμείνει στην ΕΕ και μόνο 14% θα υποστήριζε την αποχώρηση της χώρας.

Ένα 71% διαφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανάλογο της Βρετανίας στη Γερμανία, ενώ 27% είπε ότι θα υποστήριζε τη διεξαγωγή του.

Η εταιρεία ρώτησε 1.005 άτομα στις 24 Ιουνίου, τη μέρα μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Βρήκε επίσης ότι 51% των Γερμανών δεν αναμένει να αποχωρήσουν από την ΕΕ άλλες χώρες, ενώ 42% προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί.

Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, δημοψήφισμα γίνεται μόνο εάν πρόκειται να αλλάξουν τα σύνορα των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας ή εάν κάποια από αυτά πρόκειται να συγχωνευτούν, υποστήριξε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εάν, για παράδειγμα, πρόκειται να συγχωνευτούν δύο κρατίδια, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μόνο στα κρατίδια αυτά, εξήγησε.

Οι Γερμανοί έχουν μια αποστροφή στα δημοψηφίσματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά από αυτό του 1934 το οποίο συγχώνευσε τους θεσμούς του Καγκελάριου και του Προέδρου, εδραιώνοντας τον έλεγχο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση