HomeΚΟΣΜΟΣΒρετανός υπουργός: Δεν βιαζόμαστε να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 για το Brexit

Βρετανός υπουργός: Δεν βιαζόμαστε να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 για το Brexit

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε πότε θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 (για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit)», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ.

Σε σημερινή του συνέντευξη, ο Τζαβίντ διαβεβαίωσε τις βρετανικές επιχειρήσεις ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού», μετά από την απόφαση υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της περασμένης Παρασκευής. «Τα θεμέλια της οικονομίας μας είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αντέξουν τυχόν βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τις συζητήσει με την ΕΕ σχετικά με την έξοδό του από το μπλοκ.

Την ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζονται και άλλοι Βρετανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβάνομένων και υποστηρικτών του Brexit. Αναφερόμενος στο άρθρο της συνθήκης της Λισαβόνας που προβλέπει τη διαδικασία εθελούσιας και μονομερούς αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ, ο βουλευτής των Τόρις (και πρώην υπουργός Άμυνας) Λίαμ Φοξ, επισήμανε σήμερα ότι η διαδικασία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκκινηθεί άμεσα.

«Δεν είναι καθόλου λογικό να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 χωρίς να προηγηθεί μία περίοδος περισυλλογής, προκειμένου η κυβέρνηση να προσδιορίσει με ακρίβεια τους σκοπούς της και το χρονικό όριο μέσα στο οποίο πρέπει να επιτευχθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φοξ, o οποίος συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία υπέρ του Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, η Βρετανία θα έχει περιθώριο δύο ετών για να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Πιέζει η Ευρώπη τη Βρετανία: Καταθέστε αίτηση εξόδου μέχρι την Τρίτη!

Οι δηλώσεις των Βρετανών πολιτικών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προθέσεις των επικεφαλής της ΕΕ, οι οποίοι δείχνουν να βιάζονται να ενεργοποιήσουν την διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ένωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανέφερε σε συνέντευξή του στην Bild ότι θα ζητήσει από τη Βρετανία να καταθέσει την προβλεπόμενη αίτηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Και οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. κατά την σύνοδο κορυφής την προσεχή Τρίτη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung της Κυριακής. Αυτό είναι αναγκαίο «ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής αβεβαιότητα και να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε.» αναφέρει πρόταση ψηφίσματος που θα καταθέσουν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο περιήλθε στη γνώση της γερμανικής εφημερίδας.

Επίσης, ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης. «Η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη», δήλωσε στην Bild. Tάχθηκε μάλιστα υπέρ της ταχείας εξόδου της Μ. Βρετανίας «εντός της προβλεπομένης διετούς προθεσμίας και ακόμα καλύτερα εντός ενός έτους».

Αλλά και η χριστιανοδημοκράτις υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα ταχεία έξοδο της Μ. Βρετανίας: «Κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία να παίξει με το χρόνο. Η οικονομία θα ζητήσει σύντομο ξεκαθάρισμα. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να μάθουν τι ισχύει τώρα: είναι μέσα ή έξω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι διαπραγματεύσεις εξόδου είναι «διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική μας σχέση». Η Μ. Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, τόνισε, αλλά απέκλεισε ειδικές ρυθμίσεις μετά το Brexit. «Αν καθορίσουμε ιδιαίτερη πορεία, τότε θα ζητήσουν και άλλοι εταίροι όπως η Νορβηγία το ίδιο. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση