HomeΚΟΣΜΟΣΈτοιμη η διευρυμένη διώρυγα του Παναμά -Πώς επηρεάζει τα μεγάλα λιμάνια της Αμερικής

Έτοιμη η διευρυμένη διώρυγα του Παναμά -Πώς επηρεάζει τα μεγάλα λιμάνια της Αμερικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από οκτώ χρόνια κατασκευής η νέα διώρυγα του Παναμά είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία.

Μελλοντικά θα μπορούν να διασχίζουν την υδάτινη οδό μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού και γιγαντιαία φορτηγά πλοία της κατηγορίας Postpanamax.

Στα ανατολικά και νότια λιμάνια των ΗΠΑ οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με το λιμάνι της Ν.Υόρκης.

«Οι έρευνες αγοράς αποδεικνύουν ότι όλα τα λιμάνια του κόλπου του Μεξικού θα αυξήσουν κατά 12,5% το τονάζ τους. Κυρίως θα επωφεληθούν όμως τα λιμάνια της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ» κατά το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του λιμένος Ν. Ορλεάνης Ματ Γρίσχαμ.

Εως τώρα ίσχυε το αντίθετο. Επωφελούνταν από τις εισαγωγές που προέρχονται από την Ασία κυρίως τα λιμάνια της ακτής του Ειρηνικού, δηλαδή τα δυτικά λιμάνια των ΗΠΑ. Το Λος Αντζελες και το Λονγκ Μπίτς διεκπεραιώνουν σχεδόν το 40% των φορτίων που φτάνουν στις ΗΠΑ. Από κεί τα εμπορεύματα μεταφέρονται με το τρένα και φορτηγά στην ενδοχώρα.

Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική διαδρομή για τα φορτηγά πλοία που κατευθύνονται την Ασία προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Μεσογείου .

Το Τσάρλεστον είναι το τέταρτο μεγάλο λιμάνι της ανατολικής ακτής και σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του τον Κλιντ Αιζενχάουερ το κόστος μεταφοράς από ξηράς είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους. «Οι αποστολείς ενδιαφέρονται να βρούν την φτηνότερη διαδρομή για να στείλουν το φορτίο τους στους πελάτες τους.»

Για να γίνει όμως αυτό τα λιμάνια πρέπει να μπορούν να δεχτούν μεγάλα φορτηγά πλοία για να ξεφορτώσουν. Για το λόγο αυτό γίνονται στο Τσάρλεστον έργα δισεκατομμυρίων με στόχο να είναι σε τέσσερα χρόνια το βαθύτερο λιμάνι της ανατολικής ακτής. Σύμφωνα όμως με τον Αϊζενχάουερ μπορούν και τώρα να έρθουν μέσω του διευρυμένης διώρυγας του Παναμά.

Αλλά δεν εξαρτώνται όλα από το Τσάρλεστον, διότι πολλά πλοία κατευθύνονται και σε άλλα λιμάνια. Πρόβλημα υπάρχει στο κοινό λιμάνι Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ διότι ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα δεν έχει καταφέρει να ανυψώσει εγκαίρως τη γέφυρα Μπάιον (Bayonne Bridge) ώστε να το προσεγγίζουν τα μεγάλα πλοία τα οποία έρχονται από τον Παναμά…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση