HomeΚΟΣΜΟΣΕκλογές Ισλανδία: Νικητής ο πανεπιστημιακός Γκούντνι Γιοχάνεσον

Εκλογές Ισλανδία: Νικητής ο πανεπιστημιακός Γκούντνι Γιοχάνεσον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πανεπιστημιακός Γκούντνι Γιοχάνεσον, υποψήφιος χωρίς σαφή πολιτική ταυτότητα στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες στην Ισλανδία, θεωρεί ότι κέρδισε την αναμέτρηση, όπως ανέφερε σε μια δήλωσή του που μετέδωσε το δημόσιο ισλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.

«Δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, όμως θεωρώ ότι κερδίσαμε» είπε ο καθηγητής Ιστορίας απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.

Με καταμετρημένο το ένα τρίτο των ψηφοδελτίων, ο Γιοχάνεσον προηγείται με 37,8%, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Χάτλα Τομασντότιρ (29,7%), άλλη μια υποψήφια χωρίς σαφή πολιτική ετικέτα.

Μάλιστα το ποσοστό 37,8% των ψήφων, θεωρείται κατώτερο του αναμενομένου, ακριβώς λόγω της συνυποψηφίας του που είναι νεόκοπη, ανεξάρτητη πολιτικός και επιχειρηματίας.

Το who is who του νικητή

Ο Γκούντνι Γιοχάνεσον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μελετώντας και σχολιάζοντας την πολιτική ιστορία της χώρας του, της Ισλανδίας. Κατόπιν ο πανεπιστημιακός αυτός αποφάσισε να γράψει το μέλλον, κι εξελέγη πρόεδρος.

Η πρώτη θέση στις εκλογές δεν ήταν έκπληξη: αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, στις αρχές Μαΐου, όλες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να προηγείται μακράν των οκτώ αντιπάλων του.

Άρχισε την εκστρατεία του ενώ ήδη εμφανιζόταν να βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να διαδεχθεί τον Όλαορ Ράκναρ Κρίμσον, τον βετεράνο πολιτικό 73 ετών, από τα οποία τα 20 ήταν αρχηγός του κράτους. Το βασικό πλεονέκτημα του Γιοχάνεσον; Δεν ανήκει στην πολιτική ελίτ, η οποία έγινε στόχος σκληρών επικρίσεων μετά την αποκάλυψη, στις αρχές Απριλίου, των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά, βάσει των οποίων πολλοί εύποροι Ισλανδοί είχαν μεταφέρει περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού—ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Ο Γιοχάνεσον, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 48 του χρόνια, έχει πιο ήρεμο στιλ από τους περισσότερους πολιτικούς, συναινετικό, διόλου λαϊκιστικό. Σπούδασε στην Οξφόρδη, πήρε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου, πριν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στα αμφιθέατρα και τις βιβλιοθήκες.

Ο Γιοχάνεσον, μεταφραστής τεσσάρων βιβλίων του Στίβεν Κινγκ στα ισλανδικά, δεν εκδήλωσε ποτέ κομματική προτίμηση. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Στην κεντροδεξιά; Στους οικολόγους; Είναι υπέρ της ΕΕ; Απαντά ότι είναι ακομμάτιστος. Υπόσχεται να είναι «αντικειμενικός», να παραμείνει «εκτός κομματικής πολιτικής», να «ενώνει τον λαό μάλλον, παρά να τον διχάζει». Τάσσεται εναντίον της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψήφος υπέρ του Brexit; «Άλλαξε πολλά, με την καλή έννοια, για τους Ισλανδούς», κρίνει.

Η εκστρατεία του ήταν επιτυχημένη εξαρχής. Στις δημοσκοπήσεις τις πρώτες ημέρες συγκέντρωνε ακόμη και το 69% των προθέσεων ψήφου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση