HomeΚΟΣΜΟΣGuardian: 8 ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει γρήγορα ο Κάμερον

Guardian: 8 ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει γρήγορα ο Κάμερον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Guardian λίγες ώρες μετά τη διαφαινόμενη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. θέτει 8 ερωτήματα προς τον Ντέιβιντ Κάμερον για την επόμενη μέρα.

Σε 8 ερωτήματα καλείται να απαντήσει με τις αποφάσεις του ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα μάλιστα, ο Guardian καλεί τον Άγγλο πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις προθέσεις του.

Τι θα κάνει με τις αγορές;

Με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, ίσως σκεφτεί ακόμη και να κλείσει προσωρινά το χρηματιστήριο για να αποτρέψει τον πανικό. Θα πρέπει να κάνει επίσημη δήλωση για να ηρεμήσει την κατάσταση.

Θα παραμείνει πρωθυπουργός;

Κανείς δεν περιμένει να παραιτηθεί στις 12:00 το μεσημέρι αλλά πιστεύει ότι θα είναι ικανός να ξεπεράσει το κύμα του αποτελέσματος τα επόμενα χρόνια; Ισως ναι αλλά σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Σε αυτή την περίπτωση, θα δηλώσει την παραίτησή του, αργότερα μέσα στη χρονιά.

Θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας αμέσως;

Η διαδικασία του Brexit θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Πριν το δημοψήφισμα, ο Κάμερον είχε πει πως η χρήση του συγκεκριμένου άρθρου θα γίνει αμέσως και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί. Από την στιγμή που ο λαός της Βρετανίας αποφάσισε θα ήταν σοφό να αποσαφηνίσει τις θέσεις του.

Τι θα πει στο κοινοβούλιο;

Μέσα στις προθέσεις του ίσως είναι το Σάββατο να συζητήσει ένα πλάνο στο αγγλικό κοινοβούλιο και να παρουσιάσει ένα σχέδιο πριν ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές.

Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις απόσυρσης;

Ενα από τα τεράστια ερωτήματα των πρώτων ημερών μετά το Brexit. Ο Κάμερον θα λάβει την ψήφο εξόδου από την ΕΕ ως ένα μανιφέστο που θα τιμήσει κάτι που σημαίνει στροφή σε όσα στήριξε πριν το δημοψήφισμα;

Θα υπάρξει προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης;

Ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αναγκαίο, τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι. Ο Κάμερον θα το ασπαστεί ή θα το απορρίψει ως κινδυνολογία;

Θα υπάρξουν εκλογές;

Η λογική λέει πως ίσως χρειαστεί νέος πρωθυπουργός για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων εξόδου ωστόσο είναι ελάχιστοι αυτοί την στιγμή στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, που δείχνουν διάθεση να οδηγηθεί ο λαός σε νεά εκλογική διαδικασία.

Ο Κάμερον δέχεται το δικαίωμα των Σκωτσέζων για ένα νέο δημοψήφισμα;

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2014 είχε πει πως το δημοψήφισμα θα επηρεάσει ουσιαστικά μια γενιά αλλά υπήρξαν στιγμές που δέχθηκε πως οι Σκωτσέζοι ίσως έχουν δικαίωμα σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα αν επιλέξουν την παραμονή στην ΕΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει έξοδο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση