HomeΚΟΣΜΟΣΠοιες χώρες θα πάρουν σκυτάλη εάν επικρατήσει το Brexit

Ποιες χώρες θα πάρουν σκυτάλη εάν επικρατήσει το Brexit

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανεξαρτήτως της έκβασης του σημερινού αποτελέσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αναλυτές ανησυχούν για τις παράπλευρες συνέπειες σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά δημοψηφίσματα στη βρετανική ιστορία, ενώ η έκβαση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov κατέδειξε ότι από τις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι έξι θεωρούν πως περισσότερες χώρες θα πρέπει να επιλέξουν τη δική τους έξοδο από το μπλοκ, σε περίπτωση που προκύψει ένα Brexit.

Το 69% των Σουηδών πιστεύει ότι μετά από ένα αποτέλεσμα «Leave» είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω αποχωρήσεις από την ΕΕ, το 66% των Δανών και το 57% των Νορβηγών συμφωνούν.

Στις κάλπες οι Βρετανοί – Brexit ή Bremain;

«Από την ευρωπαϊκή σκοπιά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα θέμα, αλλά πιστεύω ότι αν δείτε την ευρύτερη εικόνα, τότε αυτό που δείχνει το δημοψήφισμα είναι ότι αντιμετωπίζουμε ευρωσκεπτικιστικά και λαϊκίστικα κόμματα παντού στην ήπειρο αυτές τις μέρες και άρα, είτε η Βρετανία μείνει είτε φύγει, πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε εδώ και ότι η μέρες της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης βασικά έχουν τελειώσει».

Αυτό τόνισε μιλώντας στο CNBC ο Carsten Nickel, αναλυτής πολιτικών κινδύνων στην Teneo Intelligence, όπως αναφέρει το Euro2day.gr.

Αν και η προοπτική ένα Brexit να ωθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν δεν είναι άμεση, το δημοψήφισμα «σίγουρα σπέρνει αμφιβολίες», εκτίμησε και ο Paolo Dardanelli, ανώτατος λέκτορας συγκριτικής πολιτικής και επικεφαλής του Κέντρου Ομοσπονδιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κεντ.

Η «μάχη» της πρώτης σελίδας για το βρετανικό δημοψήφισμα

«Τη Δανία και τη Σουηδία θα πρέπει να τις παρακολουθήσουμε ιδιαίτερα, καθώς η θέση τους θα αποδυναμωθεί σημαντικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Nickel συμπλήρωσε ότι αν και η απειλή δεν είναι άμεση, η Ολλανδία -πέραν της Σουηδίας και της Δανίας- επίσης θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

«Θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι μια συζήτηση γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι διαφορετική σε μέρη όπως η Δανία ή η Σουηδία ή η Ολλανδία, όπου βλέπουμε χώρες και πολιτικούς θεσμούς που λειτουργούν σωστά και οικονομίες που τα πηγαίνουν σχετικά καλά», ανέφερε ο Nickel.

Όπως τόνισε, μια τέτοια κουβέντα ήδη γίνεται: «Ήδη το έχουμε αυτό, όταν γίνεται μια συζήτηση όπου ο κόσμος λέει »δε θέλουμε να πληρώνουμε για τους Νοτιοευρωπαίους που είναι ανίκανοι να μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους», οπότε θεωρώ πως αυτό είναι πρόβλημα».

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η ΕΕ

Ο Dardanelli εντοπίζει άλλη μια επίπτωση του Brexit: την περιθωριοποίηση των μελών της ΕΕ που δε συμμετέχουν στην ευρωζώνη, όπως η Δανία και η Σουηδία.

Η Ιρλανδία –μέλος της ευρωζώνης αλλά και με στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο- θα βρεθεί σε μια «άβολη κατάσταση. Και η Γερμανία θα βρεθεί σε μια «ακόμη πιο κυρίαρχη θέση, ενώ την ίδια στιγμή θα χάσει «έναν πολύτιμο σύμμαχο σε ζητήματα όπως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η ανταγωνιστικότητα, το ελεύθερο εμπόριο και άλλα».

Η έκβαση, εκτίμησε ο ίδιος, «πιθανώς θα είναι μια λιγότερο ανταγωνιστική, περισσότερο προστατευτική Ευρωπαϊκή Ενωση».

real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση