HomeΚΡΗΤΗ“Στα κάγκελα” οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου… με φόντο την επιλογή διοικητή

“Στα κάγκελα” οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου… με φόντο την επιλογή διοικητή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αγανάκτηση των εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου έχει προκαλέσει το θέμα της επιλογής νέου Διοικητή στο νοσοκομείο, καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, δεν ενημερώθηκε κανείς από αυτούς για το πώς έγινε η διαδικασία επιλογής του.

Μετά τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια κατά την περίοδο της κρίσης, έρχεται να προστεθεί κι αυτό, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση, που εξέδωσαν, επισημαίνουν:

Με αφορμή δημοσιεύματα με θέμα την επιλογή διοικητή στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχουμε να τονίσουμε τα παρακάτω:

Είναι δεδομένο ότι οι διορισμοί των διοικητών και των υποδιοικητών στα Νοσοκομεία από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ «κατόπιν εισήγησης της επιτροπής αξιολόγησης» ήταν και είναι προϊόν παζαριών και παρασκηνίου και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με διαφάνεια και αξιοκρατική αξιολόγηση, έννοιες τις οποίες συχνά επικαλείται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο τοπικός βουλευτής Μ. Θραψανιώτης.

Ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελικά στοιχεία σχετικά με το πόσοι υπέβαλαν αιτήσεις για τις θέσεις διοικητών και υποδιοικητών, ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή, ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα μόρια αξιολόγησης ή βιογραφικά όλων των υποψηφίων.

Η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι σώζει (και αυτή) τη χώρα επαναλαμβάνει τις ίδιες παλαιοκομματικές και ρουσφετοκρατικές τακτικές διοίκησης του παρελθόντος. Όμως στην περίπτωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου η συγκυβέρνηση εξάντλησε κάθε όριο ανευθυνότητας αφού έχουν περάσει εξίμησι μήνες που το νοσοκομείο είναι χωρίς διοικητή, και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το όνομα του, αλλά υπάρχουν μόνο διαρροές και δημοσιεύματα, ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Νοσοκομείο ο αν. υπουργός υγείας Π. Πολάκης αρνήθηκε να μας πει το όνομα του προσώπου που έχει επιλεγεί για διοικητής, λες και πρόκειται για κάποιο σοβαρό εσωκομματικό μυστικό και όχι για μια δημόσια θέση που αφορά όλη την κοινωνία.

2. Σχετικά με τις εικαζόμενες αντιδράσεις μερίδας ιατρών του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου αναφορικά με την ιδιότητα του ατόμου που πιθανολογείται για διοικήτρια στο Νοσοκομείο μας (νοσηλεύτρια) και την αμφισβήτηση που σχετίζεται με τους «ρόλους εξουσίας» μεταξύ ιατρών και νοσηλευτών πρέπει να πούμε τα παρακάτω:

Σύμφωνα το άρθρο 2 του πδ 87/1986 όπως ισχύει σήμερα: «1. Κάθε Νοσοκομείο απαρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του νόμου 1397/83, από τρεις υπηρεσίες α) την ιατρική, β) την Νοσηλευτική και γ) την διοικητική. 2. Κάθε υπηρεσία έχει την δική της ξεχωριστή συγκρότηση και ιεραρχική διάρθρωση. Οι τρεις υπηρεσίες είναι μεταξύ τους ιεραρχικά ισότιμες και υπάγονται ιεραρχικά στον Πρόεδρο του διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου». Στο άρθρο 10 του ιδίου νομοθετήματος προβλέπεται: «1. Αρμοδιότητες της ιατρικής Υπηρεσίας είναι: η προώθηση και προαγωγή της υγείας, της έρευνας και της εκπαίδευσης, η παροχή υπηρεσιών υγείας και ο προγραμματισμός και ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

2. Αρμοδιότητες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας είναι: η παροχή νοσηλείας στους αρρώστους, σύμφωνα με τα διδάγματα της νοσηλευτικής και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων των υπευθύνων σε κάθε περίπτωση γιατρών, η προώθηση και προαγωγή της νοσηλευτικής και της εκπαίδευσης στον τομέα αυτό, και ο προγραμματισμός και ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών.» Σε όλους τους Οργανισμούς των Νοσοκομείων προβλέπεται ξεχωριστή συγκρότηση και διάρθρωση καθεμίας από τις Υπηρεσίες: ιατρική, Νοσηλευτική, Τεχνική και διοικητική.

Οι Υπηρεσίες είναι μεταξύ τους ισότιμες και υπάγονται στον διοικητή – Πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου. Συνεπώς μεταξύ των υπηρεσιών του Νοσοκομείου δεν υπάρχουν «ρόλοι εξουσίας», αλλά ρόλοι συνεργασίας οι οποίοι πρέπει να τηρούνται με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Θεωρούμε ότι τυχόν κείμενα που επικαλούνται ιεραρχική σχέση ή ρόλους εξουσίας μεταξύ των ιατρών και των νοσηλευτών ή άλλων ειδικοτήτων του Νοσοκομείου είναι άστοχα και δυναμιτίζουν την ήρεμη και αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

3. Ως εργαζόμενοι, δεν έχουμε αυταπάτες σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής ουσιαστικού έργου από διοικήσεις νοσοκομείων που είναι αναγκασμένες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη μνημονιακή πολιτική λιτότητας και περικοπών στην υγεία. Από την πλευρά μας ως εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά με καθημερινή σκληρή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου και την περίθαλψη των ασθενών και του τοπικού πληθυσμού, παράλληλα με τον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία και στην κοινωνία. Φυσικά όποιος και αν είναι ο διοικητής και ανεξάρτητα με τη διαδικασία ορισμού του θα έχει τη συμπαράσταση μας εφόσον το έργο του προάγει τη λειτουργία του Νοσοκομείου προς όφελος της κοινωνίας”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση