HomeΚΡΗΤΗΑπό την ακριτική βόρεια Ελλάδα…σε χωριό της Κρήτης αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου

Από την ακριτική βόρεια Ελλάδα…σε χωριό της Κρήτης αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δέος, κατάνυξη και βαθιά συγκίνηση ήταν μερικά από τα συναισθήματα που διακατείχαν, όσους βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Σκαλάνι του Ηρακλείου.

theologos1

Η Θεία Λειτουργία όμως στην τριτόκλιτη εκκλησία του χωριού θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά των κατοίκων, καθώς σε αυτήν χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, συμμετέχοντας στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Κολυμπάρι Χανίων.

Μαζί με τον Μητροπολίτη στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησε ο πολύτιμος συνεργάτης του Αρχιμανδρίτης Θεολόγος, ο οποίος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Σκαλάνι.

theologos5

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αποτελεί μέλος της αντιπροσωπείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, ενώ μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Θεολόγο ζήτησαν και έλαβαν ειδική άδεια από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, προκειμένου να συλλειτουργήσουν στην εκκλησία του Σκαλανίου.

theologos3

Την ώρα που η καρδιά της Ορθοδοξίας “χτυπούσε” στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, όπου οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών τελούσαν Συλλείτουργο, το ένα άκρο της χώρας, η Αλεξανδρούπολη, ενωνόταν με το άλλο άκρο, την Κρήτη, μέσα από τη Θεία Λειτουργία και τον πνευματικό λόγο δύο ιεραρχών με σημαντικό κοινωνικό έργο στις πλάτες τους, σε ένα χωριό του νησιού.

Τα λόγια του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου βάλσαμο στις ψυχές όλων, εκφράζοντας την ικανοποίηση για την επίσκεψη του στο νησί της Κρήτης, στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα προς όλους τους Έλληνες.

Ο ίδιος ως άριστος γνώστης των εθνικών μας θεμάτων και με την καθαρότητα του λόγου του, προέτρεψε όλους να μην αφήσουν κανέναν να πάρει έστω και το παραμικρό από την εθνική μας περιουσία, την παράδοση μας, τα ήθη και τα έθιμα, τον πολιτισμό μας… την ψυχή των Ελλήνων.

Μίλησε για αίσθημα ενότητας, το οποίο πρέπει να διακατέχει όλους τους Έλληνες στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, απλώνοντας χέρι βοηθείας ο ένας προς τον άλλο, η Αλεξανδρούπολη προς την Κρήτη και η Κρήτη προς την Αλεξανδρούπολη.

theologos4

Συγκινησιακά φορτισμένος ήταν και ο λόγος του Αρχιμανδρίτη Θεολόγου, μια και βρισκόταν μετά από αρκετά χρόνια στη γενέτειρα του, λέγοντας πώς δεν ξεχνά ποτέ τα χώματα, στα οποία γεννήθηκε και ανατράφηκε, έχοντας πάντα μέσα στην καρδιά του, το χωριό του και τους συγχωριανούς του.

Οι δύο Ιεράρχες, με την απλότητα και την σύνεση που τους χαρακτηρίζει, κατά τις ημέρες παραμονής τους στο χωριό, αγκάλιασαν τους κατοίκους του χωριού, περπάτησαν και συνομίλησαν μαζί τους, απολαμβάνοντας την παρέα τους στην πλατεία του χωριού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση