HomeΚΡΗΤΗΗ καρδιά της Ορθοδοξίας… “χτυπάει” στο Ηράκλειο λόγω της Ιεράς Συνόδου

Η καρδιά της Ορθοδοξίας… “χτυπάει” στο Ηράκλειο λόγω της Ιεράς Συνόδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και κάθε επισημότητα τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, χοροστατούν τος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο πλαίσιο της Πανορθόδοξης Συνόδου, που πραγματοποιείται της ημέρες αυτές στο νησί μας.

ierarxes 15

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και πλήθος κόσμου παρευρέθηκαν στη Δοξολογία και τον Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου.

Στο Ηράκλειο βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, με αφορμή τις εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Το Ηράκλειο “ζει” σήμερα και αύριο ιστορικές στιγμές, καθώς οι δέκα από τους δεκατέσσερις Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών βρίσκονται σε αυτό, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους Ηρακλειώτες, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης να ζήσουν από κοντά ένα ιστορικό γεγονός, που θα θυμούνται με συγκίνηση και δέος.

ierarxes10

Τα βλέμματα όλων είναι σήμερα από το πρωί στραμμένα στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να ισχύουν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης όσο και περιμετρικά αυτής για την ασφαλή μετακίνηση των Ιεραρχών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, θα παρατεθεί γεύμα στους Προκαθημένους στο ξενοδοχείο Atlantis.

ierarxes 14

Άφιξη στον Άγιο Τίτο

Οι Ιεράρχες άρχισαν να φτάνουν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, όπου τους υποδεχόταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ενώ πλήθος κόσμου συνέρρεε από νωρίς, προκειμένου να σταθούν πίσω από τα κιγκλιδώματα και να παρακολουθήσουν από μεγάλες γιγαντοοθόνες τον Εσπερινό.

ierarxes 13

Την προσφώνηση έκανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, κατά την οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο προσφυγικό και σε άλλα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν ολόκληρο τον κόσμο.

“Σας υποδεχόμεθα στην ιστορική πόλη του Ηρακλείου και στην Κρήτη, εδώ στην πλατεία του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου του Νησιού μας, με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού και τιμής.

ierarxes9

Σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, εν μέσω απειραρίθμων δοκιμασιών, οικονομικών κρίσεων, πολεμικών συρράξεων, εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εξαναγκάζονται είτε βιαίως είτε λόγω εσχάτης πενίας, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σε μία περίοδο εξάρσεως των εγωιστικών τάσεων και παθών του ανθρώπου, προβολής της ευμάρειας ως μοναδικού σκοπού του βίου, παραμερισμού της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνυπάρξεως, εμφανίσεως κάθε είδους φανατισμών, ακραίων αντιλήψεων και ποικίλων αδιεξόδων – έναντι όλων ετούτων η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε, υπάρχει, και θα παραμείνει φάρος παρηγορίας, πηγή πνευματικότητας, οδός αγάπης, προσφοράς και αδελφοσύνης.

Η Εκκλησία της Κρήτης, με τους ακατάλυτους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεσμούς, με πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας, κοινωνικής ευαισθησίας, και αταλάντευτης χριστιανικής ευσέβειας, συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην αδιάσπαστη συνοδοιπορία των Κρητών, συμφώνως πάντοτε με την Κρητική παράδοση και το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ierarxes 14

Υπό την αρμονική αυτή σύμπλευση, όλοι οι Κρήτες προχωρούμε, αντιμετωπίζοντας με θάρρος και καρτερία, τα ζητήματα της καθημερινότητας και τα μεγάλα γεγονότα του βίου”επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μήνυμα ενότητας που στέλνει προς όλους η Πανορθόδοξη Σύνοδος, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι όλος ο κόσμος κλονίζεται από πολέμους, καταστροφή του περιβάλλοντος, πρωτοφανή έξαρση και εξάπλωση της τρομοκρατίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε ότι το μήνυμα ενότητας της ανθρωπότητας είναι το μόνο που ικανοποιεί τις καρδιές των ανθρώπων και σε αυτό θα επικεντρωθεί και η Σύνοδος.

Μάλιστα τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε ο κόσμος, που βρισκόταν πίσω από τα κιγκλιδώματα, με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα, με τον ίδιο να πλησιάζει κοντά για να τους χαιρετίσει.

Φανερά συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος ανέφερε ότι η σύγκλιση των Ορθοδόξων Εκκλησιών αποτελεί ύψιστο γεγονός, που θα σηματοδοτεί για πάντα την ιστορία της Εκκλησίας της Κρήτης.

Το Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά

Οι Προκαθήμενοι απόψε θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου αύριο στις 8 το πρωί να τελεστεί η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και Συλλείτουργο του Οικουµενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαίου και των Προκαθηµένων στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Βουλής καθώς και των τοπικών αρχών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου θα παρατεθεί δεξίωση από το Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση