HomeΚΡΗΤΗΟι απουσίες από την… Πανορθόδοξη Σύνοδο προκάλεσαν «πικρία» στους Προκαθήμενους

Οι απουσίες από την… Πανορθόδοξη Σύνοδο προκάλεσαν «πικρία» στους Προκαθήμενους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά την δοξολογία το πρωί στην Ιερά Μονή Γωνιάς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συγκάλεσε Σύναξη με τους Προκαθημένους των τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο του 2016, ώστε οι Προκαθήμενοι να εξετάσουν το σχέδιο του μηνύματος, και να επαναξετάσουν την ημερήσια διάταξη της Συνόδου, καθώς και όποια θέματα εκκρεμούν.

Σύμφωνα με το romfea.gr, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι Προκαθήμενοι εξέφρασαν την πικρία τους για την απουσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας, και των Εκκλησιών Ρωσίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Παράλληλα, και όπως έγραψε νωρίτερα το cretapost, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα διακύβευσης της ενότητας της Εκκλησίας παρά τις απουσίες στη Σύνοδο».Επιπλέον τόνισε ότι το τελικό κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου πέρα από το μήνυμα της ενότητας στο οποίο θα στοχεύει θα απευθύνεται και στον κόσμο και στους πολίτες.

Τέλος προσευχήθηκαν όπως το Άγιο Πνεύμα να τους φωτίσει να συμμετάσχουν τελικά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Η ατζέντα της Πανορθόδοξης Συνόδου

Τα θέματα που φέρνει προς συζήτηση η Εκκλησία της Ελλάδος:

– Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα

– Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη

– Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού

– Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής

– Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες

Το αυριανό πρόγραμμα της Συνόδου

Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου Κρήτης. Θεία Λειτουργία υπό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη. Αναχώρηση με ιδιωτική πτήση από τον αερολιμένα Χανίων για τη στρατιωτική βάση του Ηρακλείου. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. Το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση