HomeΚΡΗΤΗΌλα τα βλέμματα στραμμένα στην… Κρήτη – Αρχίζει η Πανορθόδοξη Σύνοδος

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην… Κρήτη – Αρχίζει η Πανορθόδοξη Σύνοδος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλα τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στην… Κρήτη όπου σήμερα αρχίζουν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ήδη από προχθές βρίσκεται στο νησί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ενώ χθες κατέφτασαν και οι υπόλοιποι Άγιοι Πατέρες που συμμετέχουν στην Σύνοδο.

Μαζί τους ήρθε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ο οποίος τους παρέθεσε δείπνο χθες το βράδυ στα Χανιά.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, στην Σύνοδο δεν θα πάρουν μέρος οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκλκλησιών της Ρωσίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αντιόχειας ενώ ο Άγιος Πατέρας της Σερβίας την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να συμμετέχει.

Η έναρξη της Συνόδου

Σήμερα στις 9.30 το πρωί αναμένεται ν’ αρχίσουν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου. Θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι θα συνοδεύονται από δύο ιεράρχες. Θα γίνει θεώρηση του Μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Η ατζέντα

Τα θέματα που θα φέρει προς συζήτηση η Εκκλησία της Ελλάδος

– Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα

– Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη

– Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού

– Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής

– Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Σάββατο των Ψυχών 18 Ιουνίου

Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου Κρήτης. Θεία Λειτουργία υπό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη. Αναχώρηση με ιδιωτική πτήση από τον αερολιμένα Χανίων για τη στρατιωτική βάση του Ηρακλείου. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. Το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Κυριακή της Πεντηκοστής 19 Ιουνίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20 Ιουνίου

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας Θεοτόκου Αγγέλων Γωνιάς. 11.00 – 14.00 Εναρκτήρια συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Θα είναι παρόντες και οι παρατηρητές της Συνόδου.

Τρίτη 21 Ιουνίου

Θεία λειτουργία στα Αραβικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Λαμβάνουν μέρος οι κληρικοί της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Τετάρτη 22 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Σλαβικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Θα λάβουν μέρος οι κληρικοί των αντιπροσωπειών των σλαβόφωνων Εκκλησιών. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Πέμπτη 23 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Ρουμανικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Παρασκευή 24 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Γεωργιανά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το βράδυ ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης θα παραθέσουν γεύμα στους Ορθόδοξους Προκαθημένους.

Σάββατο 25 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Αλβανικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Κυριακή 26 Ιουνίου

Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων. Επίσημο γεύμα από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση