HomeΚΟΣΜΟΣΟ Κέρι ανακοίνωσε την έναρξη τω συνομιλιών με τη Βενεζουέλα

Ο Κέρι ανακοίνωσε την έναρξη τω συνομιλιών με τη Βενεζουέλα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών υψηλού επιπέδου με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Βενεζουέλα.

Η ανακοίνωση έγινε μόλις μερικές ώρες αφότου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που αξιώνει η αντιπολίτευση στη λατινοαμερικάνικη χώρα αυτή για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Ο Κέρι είπε ότι οι συνομιλίες με το Καράκας θα αρχίσουν αμέσως και επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Τόμας Σάνον, βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας ειδικευμένος στη Λατινική Αμερική. Οι προσπάθειες που είχαν γίνει το 2015 να αρχίσει διάλογος δεν τελεσφόρησαν.

Ουάσινγκτον και Καράκας εμπλέκονται σε διπλωματικές συγκρούσεις από την εποχή των κυβερνήσεων του Ούγο Τσάβες και του Τζορτζ Ου. Μπους. Ο Κέρι είπε ότι ο στόχος είναι να ξεπεραστεί η «παλιά ρητορική».

«Δεσμεύθηκα να δω εάν αυτό μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, ας δούμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση» των δύο χωρών, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Οι συνομιλίες θα έχουν επίσης στόχο να διευκολυνθεί ένας διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, ανέφερε ο Κέρι.

Ο πρόεδρος Μαδούρο χαιρέτισε την πρόταση να αρχίσουν τις συνομιλίες κι επανέλαβε την πρόσκλησή του προς την Ουάσινγκτον οι δύο χώρες να στείλουν πρεσβευτές η μια στην πρωτεύουσα της άλλης έπειτα από ένα κενό οκτώ ετών.

«Προτείνω στον Τζον Κέρι «ας ορίσουμε πρεσβευτές», είμαι έτοιμος. (Οι ΗΠΑ) έχουν πρεσβευτές στο Πεκίνο, στο Χανόι και στην Αβάνα», ανέφερε σε μια ομιλία του προς εκπαιδευτικούς.

Ο Μαδούρο είχε προτείνει την αποστολή ενός πρεσβευτή στις ΗΠΑ το 2014, αλλά μέχρι σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει αποδεχθεί τα διαπιστευτήριά του.

Νωρίτερα, τα σχόλια του Κέρι υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αντιμετωπίστηκαν οργισμένα από την Ροντρίγκες, με την επικεφαλής της διπλωματίας του Καράκας να καταγγέλλει την Ουάσινγκτον και τον επικεφαλής του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο για απόπειρα «εκφοβισμού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση