HomeΚΟΣΜΟΣΓουατεμάλα: Ποινικές διώξεις για διαφθορά σε βάρος πέντε πρώην υπουργών

Γουατεμάλα: Ποινικές διώξεις για διαφθορά σε βάρος πέντε πρώην υπουργών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η γενική εισαγγελέας της Γουατεμάλας Θέλμα Αλντάνα άσκησε χθες ποινικές διώξεις για διαφθορά σε βάρος πέντε πρώην υπουργών της κυβέρνησης του Ότο Πέρες Μολίνα, του πρώην προέδρου της χώρας που παραπέμφθηκε σε δίκη και προφυλακίστηκε πέρυσι.

Οι πέντε πολιτικοί κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα καθώς επίσης και για σύσταση και συμμορία, καθώς φέρονται να έβαλαν τα χρήματα για να αγοραστούν «δώρα» μεγάλης αξίας για τον πρώην πρόεδρο Πέρες και την πρώην αντιπρόεδρο Ροξάνα Βαλδέτι, διαμέσου ενός συνεργάτη της τελευταίας, ανέφερε ο Ιβάν Βελάσκες, επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CIGIC).

Η ανακοίνωση έγινε σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν η γενική εισαγγελέας Αλντάνα και η CIGIC, που συνεργάστηκαν πέρυσι για την παραπομπή του Πέρες Μολίνα σε δίκη.

Η αστυνομία συνέλαβε χθες τους δύο από τους πέντε κατηγορούμενους, τον πρώην υπουργό Άμυνας Μανουέλ Λόπες Αμπρόσιο και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μαουρίτσιο Λόπες Μπονίγια.

Ο Αλεχάντρο Σινιμπάλδι, υπουργός Υποδομών, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Έρικ Αρτσίλα και ο προκάτοχος του Λόπες Αμπρόσιο στο υπουργείο Άμυνας, ο Ουλίσες Ανσουέλο, διατάχθηκε να συλληφθούν.

Μέχρι στιγμής μόνο ο Λόπες Μπονίγια αναφέρθηκε στις κατηγορίες δημόσια, διαψεύδοντάς τις όταν οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή χθες.

Ο Ιβάν Βελάσκες ανέφερε πως οι πέντε πρώην υπουργοί είχαν διοχετεύσει περίπου 4,5 εκατ. δολάρια σε μετρητά στον ιδιαίτερο γραμματέα της Βαλδέτι, τον Χουάν Κάρλος Μονσόν. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν εξοχικές κατοικίες για την πρώην αντιπρόεδρο και τον πρώην πρόεδρο, καθώς επίσης και μια θαλαμηγός κι ένα ελικόπτερο για τον πρώην πρόεδρο, στρατηγό εν αποστρατεία.

Εισαγγελείς ανακάλυψαν τις αγορές αυτές μετά την έφοδό τους στα γραφεία του Μονσόν τον Απρίλιο του 2015. Ο πρώην ιδιαίτερος γραμματέας της αντιπροέδρου συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 κι επιβεβαίωσε τις δοσοληψίες αυτές, σύμφωνα με τις αρχές της Γουατεμάλας.

Ο Βελάσκες εξήγησε πως οι εισαγγελείς θεωρούν ότι τα χρήματα που δόθηκαν στον Μονσόν για τα δώρα προέρχονταν από παράνομη δραστηριότητα, διότι τα ποσά ξεπερνούσαν κατά πολύ τους μισθούς των υπουργών αλλά και τα έσοδά τους με βάση τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν.

Προφανώς «ο στόχος ήταν να κρυφτεί η προέλευση και ο προορισμός των χρημάτων», τόνισε ο Βελάσκες και πρόσθεσε ότι τα δώρα αυτά γίνονταν από τους υπουργούς διότι ήθελαν να διατηρήσουν τα αξιώματά τους.

Ο Πέρες Μολίνα και η Βαλδέτι έχουν προφυλακιστεί και δικάζονται για διαφθορά και δωροληψία. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση