HomeΚΟΣΜΟΣΜε ιδιωτικά απορριμματοφόρα απαντά Γαλλία στις απεργίες ενώ αρχίζει το Euro

Με ιδιωτικά απορριμματοφόρα απαντά Γαλλία στις απεργίες ενώ αρχίζει το Euro

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να εξουδετερώσουν τις συνέπειες των απεργιακών κινητοποιήσεων που πλήττουν τη Γαλλία προσπαθούν οι γαλλικές Αρχές, λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα του Euro 2016 κι ενώ εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν στη χώρα.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλγκό, δήλωσε ότι έχει μισθώσει στόλο ιδιωτικών απορριμματοφόρων ώστε να καθαρίσουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της Πόλης του Φωτός, που έχουν γεμίσει σκουπίδια εξαιτίας της πολυήμερης κινητοποίησης του ισχυρού συνδικάτου CGT.

«Όλα τα απορρίμματα θα μαζευτούν, αρχίζοντας από τώρα, σήμερα», δήλωσε η κ. Χινταλγκό, προσθέτοντας ότι περίπου 50 φορτηγά στάλθηκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ακόμα 30 απορριμματοφόρα θα ενταχθούν στην επιχείρηση από το πρωί.

«Θα χρειαστούν λίγες μέρες προφανώς», σημείωσε η δήμαρχος, τη στιγμή που οι Αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 3.000 τόνοι σκουπιδιών βρομίζουν τη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το BBC.

Την ίδια στιγμή, μήνυμα πως η κυβέρνηση μπορεί να διατάξει επιστράτευση των εργαζόμενων στους σιδηρόδρομους, που απεργούν επί εννέα ημέρες, έστειλε ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί, σημειώνοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Εάν χρειάζεται επιστράτευση […] θα το κάνουμε» είπε. «Δεν θα υπάρξει περαιτέρω διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να συνεχίζεται η απεργία, εάν δεν γίνεται για πολιτικούς λόγους».

Υπό τη σκιά των ατέρμονων κινητοποιήσεων, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαμήνυσε την Παρασκευή ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του Euro, υπενθυμίζοντας αιχμηρά στους απεργούς ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Εάν αύριο χρειαστεί να ληφθούν μέτρα, θα ληφθούν», είπε. «Η Γαλλία επελέγη να φιλοξενήσει αυτό το μεγάλο γεγονός και θα σταθεί άξια», επισήμανε.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για το νέο εργασιακό νόμο, που καθιστά πιο εύκολες τις απολύσεις και υποστηρίζει τις συμβάσεις εργασίας σε ατομικό, κι όχι σε συλλογικό επίπεδο.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για το Euro 2016 θα δοθεί στις 22:00 το βράδυ στο Σταντ Ντε Φρανς της γαλλικής πρωτεύουσας, με τελετή έναρξης και αναμέτρηση της οικοδέσποινας Γαλλίας με τη Ρουμανία.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση