HomeΥΓΕΙΑΘεραπεία βλαστοκυττάρων βοηθά τους ασθενείς με εγκεφαλικό

Θεραπεία βλαστοκυττάρων βοηθά τους ασθενείς με εγκεφαλικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η έγχυση ενήλικων βλαστοκυττάρων απευθείας στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ανάρρωση των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον δρα Γκάρι Στέινμπεργκ, δοκίμασε την πειραματική θεραπεία σε 18 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Όλοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο περίπου 12 μήνες πριν την έναρξη της μελέτης.

Αποκατάσταση των βλαβών μετά το εξάμηνο

Αν και η μέχρι τώρα επιστημονική εμπειρία έχει δείξει ότι το 90% της ανάρρωσης του οργανισμού μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει τους πρώτους έξι μήνες από το συμβάν, οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε άτομα και μετά το εξάμηνο.

Επέλεξαν, λοιπόν, άτομα που είχαν υποστεί σοβαρή, αλλά όχι ακραία, κινητική εξασθένηση λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν τα τροποποιημένα βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο των ασθενών, και συγκεκριμένα σε πολλαπλά σημεία πέριξ του σημείου εκδήλωσης του εγκεφαλικού επεισοδίου, δια μέσου μιας μικρής οπής στο κρανίο, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν λάβει αναισθησία.

Ανάκτηση των κινήσεων μέσα στον πρώτο μήνα από τη θεραπεία

Χωρίς εμφανείς αιματολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες ή άλλες σημαντικές παρενέργειες, όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν σημαντική ανάκτηση του ελέγχου στις κινήσεις τους, μέσα στον πρώτο μήνα από τη θεραπεία. Οι νεότεροι ασθενείς έτειναν να ανταποκρίνονται καλύτερα.

Και το σημαντικότερο ήταν ότι, η κινητικότητα συνέχισε να βελτιώνεται στους πρώτους τρεις μήνες από τη θεραπεία, ενώ οι πρόοδοι συνέχισαν να είναι εμφανείς μετά από έξι μήνες και έναν χρόνο.

Αναγέννηση ή επιδιόρθωση κυκλωμάτων

Ο δρ Στέινμπεργκ εξηγεί ότι τα βλαστοκύτταρα μετατρέπουν τον ενήλικο εγκέφαλο σε νεογνικό ή βρεφικό. «Έχει διαπιστωθεί ότι τα βρέφη αναρρώνουν πολύ καλά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή ο εγκέφαλος τους έχει μεγαλύτερη πλαστικότητα και την ικανότητα να σχηματίζει νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Άρα εισάγοντας τα βλαστοκύτταρα απευθείας στον εγκέφαλο των ασθενών δίνουμε τη δυνατότητα σε σημαντικά κυκλώματα να αναγεννηθούν ή να επιδιορθωθούν», σημειώνει.

Αν και οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη  μια μεγαλύτερη μελέτη με τη συμμετοχή 156 ασθενών με χρόνιο εγκεφαλικό επεισόδιο, σπεύδουν να σημειώσουν ότι «μπορεί τα αποτελέσματα να μοιάζουν εντυπωσιακά είναι όμως πρόωρο να εξάγουμε καταληκτικά συμπεράσματα. Σημασία έχει να τεκμηριωθεί η ασφάλεια της θεραπείας».

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση