HomeΚΡΗΤΗΜείωση βροχοπτώσεων στο Ηράκλειο – Οδηγίες για ορθολογική χρήση νερού

Μείωση βροχοπτώσεων στο Ηράκλειο – Οδηγίες για ορθολογική χρήση νερού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έως και 60% μείωση βροχοπτώσεων έχουν παρουσιαστεί φέτος στο νομό Ηρακλείου γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην άρδευση.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δίνει οδηγίες για την άρδευση των καλλιεργιών ελιάς και κηπευτικών.

Αναλυτικά οι οδηγίες:

Η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε δελτίο τύπου με ημερομηνία 26-4-2016,  παρουσιάζει μείωση των βροχοπτώσεων στο Νομό Ηρακλείου της τάξης του 50-60% τη χειμερινή περίοδο 2015-2016 με ότι αυτό συνεπάγεται για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Με βάσει  τα παραπάνω και λόγω του  ότι βρισκόμαστε εν όψει μιας δύσκολης αρδευτικής περιόδου,  κρίνεται αναγκαία η παροχή οδηγιών στους καλλιεργητές ελιάς και κηπευτικών,  για την ορθολογική άρδευση των καλλιεργειών τους έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην παραγωγή με ταυτόχρονη εξοικονόμηση νερού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γραφείου Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου μας για την ικανοποιητική άρδευση της ελιάς τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο απαιτούνται 300-500 λίτρα/δέντρο με συχνότητα ανά 15-20 ημέρες. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και αναφέρονται σε ελαιόδεντρα με παραγωγή καρπού 60-80 κιλά/δέντρο. Η ποσότητα άρδευσης διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία των δέντρων, την φέρουσα παραγωγή τους και τη σύσταση του εδάφους.

Απαραίτητος είναι ο συχνός έλεγχος των αρδευτικών δικτύων από τους παραγωγούς για τυχόν διαρροές που οδηγούν σε απώλειες νερού και υπερβολικές χρεώσεις.

Είναι επίσης γνωστό ότι υπερβολικές αρδεύσεις ευνοούν την ανάπτυξης της προσβολής από δάκο, λόγω αυξημένης υγρασίας.

Στους παραγωγούς κηπευτικών και ειδικά σε αυτούς που προγραμματίζουν τη φύτευση  απαιτητικών σε νερό καλλιεργειών όπως π.χ. πατάτες, καρπούζια κ.α., συστήνουμε να είναι εγκρατείς στις φυτεύσεις έχοντας υπόψη τους την πιθανότητα περιορισμένης παροχής νερού ή ακόμα και τη μη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών τους. Στην περίπτωση αυτή ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού άρδευσης του οποίου οφείλουν να λάβουν γνώση.

Ευελπιστώντας για την κατανόηση της κρισιμότητας της κατάστασης και την ορθολογική χρήση του αγαθού που λέγεται νερό, είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες στα τηλ. 28913-40418 & 420.

Διαφήμιση
Διαφήμιση