HomeΚΟΣΜΟΣΔημοτικές εκλογές στην Ιταλία -Δοκιμασία για τον Ρέντσι

Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία -Δοκιμασία για τον Ρέντσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι Ιταλοί, για την ανάδειξη 1.342 νέων δημοτικών συμβουλίων της χώρας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις 25 πόλεων που είναι πρωτεύουσες περιφέρειας.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένεται να γίνει αισθητή η απογοήτευση των Ιταλών από την πολιτική -ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο- λόγω και σειράς πρόσφατων σκανδάλων. Κατά συνέπεια, πολλοί ψηφοφόροι είναι πιθανόν να επιλέξουν την αποχή και ως μορφή έμμεσης διαμαρτυρίας.

Στην Ρώμη, οι κύριοι διεκδικητές της δημαρχίας είναι πέντε, ενώ επικρατέστερη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι η Βιρτζίνια Ράτζι, του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο Ματέο Ρέντσι στήριξε τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, και πρώην ριζοσπάστη πολιτικό, Ρομπέρτο Τζακέτι. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξε, τελικά, τον ανεξάρτητο επιχειρηματία ‘Αλφιο Μαρκίνι, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια αριστερής παράδοσης. Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι υποστηρίζεται από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ενώ η «Ιταλική Αριστερά» διεκδικεί τη δημαρχία της πρωτεύουσας με υποψήφιο τον πρώην υφυπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Λέτα, Στέφανο Φασσίνα.

Σύμφωνα πάντως με την La Repubblica, σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, το ένα εκατομμύριο των κατοίκων της Ρώμης σκέφτεται σοβαρά να μην πάει να ψηφίσει.

Εκτιμάται ότι σε όλες τις μεγάλες πόλεις η μάχη θα κριθεί σε δυο εβδομάδες με την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου. Μόνη εξαίρεση θα μπορούσε να αποδειχθεί, ίσως, η Μπολόνια, όπου ο σημερινός δήμαρχος και υποψήφιος των «δημοκρατικών» του Ρέντσι, Βιρτζίνιο Μέρολα, σε ορισμένα γκάλοπ των περασμένων ημερών ξεπέρασε το 50% της πρόθεσης ψήφου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση