HomeΚΡΗΤΗΈφερναν με… κούριερ τα όπλα από εξωτερικό για να τα πωλούν – Απίστευτο κύκλωμα εμπορίας όπλων

Έφερναν με… κούριερ τα όπλα από εξωτερικό για να τα πωλούν – Απίστευτο κύκλωμα εμπορίας όπλων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα απίστευτο κύκλωμα εμπορίας όπλων με βάση την… Κρήτη ξεσκέπασαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται – όπως φαίνεται – τον περασμένο Απρίλιο όταν οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και δύο ειδικούς φρουρούς από την Κρήτη, που μετέφεραν με το πλοίο της γραμμής έναν σάκο με 17 όπλα προκειμένου να τα προωθήσουν στην Αθήνα.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, οι τέσσερις συλληφθέντες βρέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα και αφέθηκαν τότε ελεύθεροι.

Δείτε εδώ τι είχαν πει κατά την κατάθεσή τους στους Αδιάφθρους της ΕΛ.ΑΣ.

Τώρα, δύο μήνες μετά, φαίνεται ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει τελειώσει.

Χθες, και μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν 18, τελικά, άτομα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων αλλά και στην Κομοτηνή, ανάμεσά τους δύο ειδικοί φρουροί, επιχειρηματίες με σκοπευτικούς συλλόγους, αλλά και με καταστήματα πώλησης όπλων.

Παράλληλα, στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα 28 άτομα μεταξύ των οποίων δύο ακόμα ειδικοί φρουροί.

Η πολύ καλά στημένη εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2007 έως και σήμερα κυρίως σε περιοχές της Κρήτης και της Αττικής.

Μετά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν – μεταξύ άλλων – 45 πιστόλια, 9 πολεμικά τυφέκια, 3 χειροβομβίδες, 22 καραμπίνες-κυνηγητικά όπλα και πάνω από 26.000 σφαίρες.

Ποιοι έχουν συλληφθεί

Στα χέρια των… αρχών βρίσκονται από χθες – έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Χανιά και Κομοτηνή – 18 συνολικά άτομα, ηλικίας 27 έως 59 ετών.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ένας ειδικός φρουρός κι ένας αρχιφύλακας που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης καθώς και ένας ειδικός φρουρός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής.

Σε βάρος των 18 έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 28 άτομα, τα οποία βαρύνονται με συναφείς κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και δύο 2 ειδικοί φρουροί που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης χωρίς όμως να έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη της οργάνωσης.

31χρονος ο «εγκέφαλος» – Ποιοι ήταν οι ρόλοι των μελών της οργάνωσης

Μία άκρως οργανωμένη «επιχείρηση» λαθρεμπορίας όπλων είχαν στήσει οι 18 συλληφθέντες με την βοήθεια και των υπολοίπων μελών της οργάνωσης.

«Εγκέφαλός» της φαίνεται να ήταν ένας 31χρονος ο οποίος έδινε οδηγίες και συντόνιζε τα μέλη της οργάνωσης για το ποια όπλα θα παραγγείλουν από το εξωτερικό, πώς θα έρθουν στην Ελλάδα, ποια θα είναι η πορεία τους αλλά και πού θα προωθηθούν.

Ο κάθε ένας μέσα στην οργάνωση φαίνεται ότι είχε και τον ρόλο του καθώς άλλος είχε την ευθύνη του να βρει την κατάλληλη κρυψώνα για τον οπλισμό και τα πυρομαχικά, άλλος προχωρούσε στην τροποποίησή τους και άλλος τα προωθούσε σε υποψήφιους αγοραστές σε Κρήτη και Αττική.

Μάλιστα, υπήρχαν και μέλη της οργάνωσης που είχαν την ιδιότητα του οπλοπώλη και του οπλουργού αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα ο οπλουργός μετέτρεπε τα όπλα σε λειτουργικά, όμοια με τα εργοστασιακά ιδίου τύπου, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά από τους τελικούς αποδέκτες – αγοραστές.

Ο «ρόλος» του προέδρου του σκοπευτικού συλλόγου

Ειδικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση φαίνεται να είχε και ο πρόεδρος ενός τοπικού σκοπευτικού συλλόγου της Κρήτης ο οποίος φέρεται να είχε αναλάβει τις σφαίρες.

Ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Συλλόγου αγόραζε σφαίρες στο όνομα του Συλλόγου με αφορμή κάποιον αγώνα ή κάποια άσκηση σκοποβολής. Ωστόσο, φρόντιζε η ποσότητα που προμηθευόταν να ήταν τέτοια που θα του έμενε ένας ικανοποιητικός αριθμός σφαιρών.

Αυτές τις σφαίρες τις προωθούσε στην εγκληματική οργάνωση με σκοπό την πώληση σε υποψήφιους αγοραστές μαζί με τον ανάλογο οπλισμό.

Μάλιστα, κατά την έρευνα των αστυνομικών αρχών, διαπιστώθηκε ότι ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Συλλόγου μαζί με τρία ακόμα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκαναν και δουλειές… εκτός απολαμβάνοντας ένα ακόμα «χαρτζιλίκι».

Οι… παραγγελίες και η εταιρία από το εξωτερικό

Με δύο τρόπους φαίνεται ότι γινόταν η αγορά οπλισμού της εγκληματικής οργάνωσης από το εξωτερικό.

Ο πρώτος ήταν η συνεργασία που είχε η οργάνωση με εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό και που πραγματοποιούσαν παράνομες εξαγωγές όπλων.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας, μία απ’ αυτές τις εταιρίες είχε εμπλακεί σε έξι περιπτώσεις παράνομων εξαγωγών οπλισμού και είχαν κατασχεθεί από τις αρχές 225 όπλα και πάνω από 150.000 σφαίρες.

Ο δεύτερος τρόπος αγοράς οπλισμού της εγκληματικής οργάνωσης από το εξωτερικό ήταν μέσω… ίντερνετ.

Με «εγκέφαλο» τον 31χρονο γινόταν online παραγγελία οπλισμού από διάφορες χώρες του εξωτερικού (κυρίως Αυστρία, Γερμανία, Αμερική). Τα όπλα έρχονταν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, μέσω… κούριερ.

Κατά τις έρευνες των αρχών διαπιστώθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «μπήκαν» στην χώρα 30 πυροβόλα όπλα και άγνωστος αριθμός ανταλλακτικών ειδών οπλισμού σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Αρχικά, 13 όπλα «ήρθαν» τον περασμένο Μάρτιο και αφού έγιναν οι τροποποιήσεις προωθήθηκαν σε αγοραστές – που ήδη κρατούνται από τις αρχές.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο φαίνεται ότι έγινε η εισαγωγή των υπολοίπων 17 όπλων τα οποία – όπως ήδη έχει γράψει το cretapost – εντόπισαν και κατάσχεσαν οι αστυνομικές αρχές την ώρα που μεταφέρονταν με το πλοίο της γραμμής από τους ειδικούς φρουρούς της Κρήτης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, φαίνεται ότι έχουν εισαχθεί 13 ακόμα όπλα τα οποία βρίσκονται σε χέρια ατόμων εκτός εγκληματικής οργάνωσης.

Οι άνδρες της αστυνομίας ερευνούν την υπόθεση προκειμένου να βρουν τα άτομα αυτά ενώ την ίδια ώρα γίνονται ενέργειες προκειμένου να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των όπλων και φυσιγγίων που διακίνησε παράνομα η εγκληματική οργάνωση.

Πώς κοστολογούνταν τα όπλα – Όλοι είχαν… μερίδιο

Κανένας δεν φαίνεται να ήταν παραπονεμένος ως προς τα χρήματα που έβγαζε από την λαθρεμπορία των όπλων καθώς η εγκληματική οργάνωση είχε αποφασίσει όλοι να έχουν και το… μερίδιό τους.

Κάθε όπλο είχε και την δική του τιμή η οποία πολλές φορές ήταν και διαπραγματεύσιμη.  Ωστόσο, στην τιμή του κάθε όπλου περιλαμβανόταν η αμοιβή του οπλουργού – για την εργασία μεταποίησής του – καθώς και το παράνομο οικονομικό όφελος που προορίζονταν, τόσο για τα μέλη του λειτουργικού πυρήνα της οργάνωσης, όσο και για κάθε μέλος που διαμεσολαβούσε στην εμπορία.

Αποτέλεσμα ήταν η τελική αξία των όπλων να αυξάνεται στο μέγιστο σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς.

Έτσι η εγκληματική οργάνωση εξασφάλιζε στα μέλη της το μέγιστο οικονομικό όφελος και ως εκ τούτου αποτελούσε ένα επιπλέον κίνητρο για ένταξη νέων μελών στη δομή και λειτουργία της, αλλά και στη περαιτέρω δραστηριοποίηση τους στην ανεύρεση υποψήφιων αγοραστών.

Η αστυνομική επιχείρηση

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε χθες το πρωί στην Κρήτη και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες – παρουσία τεσσάρων δικαστικών λειτουργών – σε σπίτια και άλλους χώρους που χρησιμοποιούν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μερικοί από τους υπόλοιπους δράστες.

Οι έρευνες οργανώθηκαν από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, με την επιπλέον επιχειρησιακή συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και τη συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, των Ο.Π.Κ.Ε. Χανίων και Ρεθύμνου, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, Χανίων, Αποκορώνου, Μυλοποτάμου και Μεσσαράς.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν.

  • 45 πιστόλια
  • 9 πολεμικά τυφέκια
  • 3 χειροβομβίδες
  • 22 καραμπίνες-κυνηγετικά
  • 11 αεροβόλα
  • 22.863 φυσίγγια πιστολιών-περιστρόφων
  • 3.444 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου
  • 65 γεμιστήρες
  • 1.637 κυνηγετικά φυσίγγια
  • 89 εξαρτήματα όπλων
  • 9 μαχαίρια
  • 6 κροτίδες
  • 135 γραμμάρια πυρίτιδα και 24 γραμμάρια δυναμίτιδα
  • 3 φυτίλια
  • 30 πυροκροτητές
  • Teizer
  • χειροπέδες
  • σπρέι πιπεριού και
  • 93 κάλυκες

Είχαν και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο τροποποίησαν όπλων

Από την εγκληματική οργάνωση δεν έλειπε… τίποτε. Ούτε η «οργάνωση» ούτε καν οι υποδομές.

Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικές αρχές κατά την χθεσινή επιχείρηση βρέθηκε μία αποθήκη – που ανήκει σε μέλος της οργάνωσης – η οποία είχε μετατραπεί σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο τροποποίησης όπλων.

Υπήρχαν μέσα τα κατάλληλα εργαλεία και μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν για τροποποίηση, επισκευή, συναρμολόγηση κτλ των πυροβόλων όπλων.

Δεν του έφτανε η εγκληματική οργάνωση έκανε και… σόλο καριέρα

Δεν του έφτανε να είναι μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ένας άνδρας από τα Χανιά αλλά ήθελε να κάνει και… σόλο καριέρα.

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν οι αρχές κατά την διάρκεια της προανάκρισης.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα μέλη της οργάνωσης, που ζει και δραστηριοποιείται στα Χανιά, φαίνεται πως κρύβεται πίσω από απάτες επιχειρηματιών και εμπρησμούς.

Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο μέλος της οργάνωσης παρουσιάζεται ως φυσικός αυτουργός στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • εμπρησμό επαγγελματικού φορτηγού τον Φεβρουάριο του 2014 στα Χανιά ιδιοκτησίας ενός τοπικού επιχειρηματία.

Μάλιστα σε αυτή την υπόθεση φαίνεται πως συμμετείχε ένας ακόμα άνδρας που συμμετέχει στην οργάνωση.

  • εμπρησμό Ι.Χ, ιδιοκτησίας Χανιώτη τον Ιούνιο του 2012 για λόγους προσωπικής αντεκδίκησης καθώς και
  • εμπρησμό καντίνας ιδιοκτησίας Χανιώτη το Σεπτέμβριο του 2014.
Διαφήμιση
Διαφήμιση