HomeΚΟΣΜΟΣΛαβρόφ: Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να μην χτυπάμε την αλ-Κάιντα

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να μην χτυπάμε την αλ-Κάιντα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από τη Μόσχα να μην προβεί σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Τζαμπάτ Αλ-Νούσρα, η οποία είναι παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη Συρία, υπό το φόβο ότι μέλη της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» θα μπορούσαν επίσης να χτυπηθούν, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτοί [οι ΗΠΑ] μας λένε να μην τους [αλ-Νούσρα] χτυπήσουμε, γιατί υπάρχουν και «κανονικές» ομάδες της αντιπολίτευσης [σε αυτές τις περιοχές]», δήλωσε σε συνέντευξή του σε τοπικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, που δημοσιεύθηκε, στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι «τέτοιες ομάδες της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αφήσουν τις τρομοκρατικές θέσεις» προσθέτοντας ότι «έχουμε εδώ και καιρό συμφωνήσει σε αυτό». Η Ρωσία πρώτα όρισε μια προθεσμία για την «μέτριοπαθή» αντιπολίτευση να εγκαταλείψει εδάφη που καταλήφθηκαν από εξτρεμιστές της αλ-Νούσρα, αλλά στη συνέχεια συμφώνησε να τους δώσει περισσότερο χρόνο για να αποσυρθούν.

Στη συνέντευξη, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η λήψη συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους και της αλ-Νούσρα, θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για Ρωσία και ΗΠΑ, αν στόχος είναι να επιλυθεί η συριακή κρίση.

«Είναι σημαντικό να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους οικισμούς που έχουν αποκλειστεί από τη μία ή την άλλη πλευρά, για να εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός και για την πρόληψη της παραβίασης της, καθώς και για να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία … αλλά, όσο σημαντικοί είναι αυτοί οι στόχοι, εξίσου σημαντικό είναι πως η τρομοκρατία είναι κοινή μας απειλή, και δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι, εν τω μεταξύ, η αλ-Νούσρα έχει προσπαθήσει να συγχωνευθεί με άλλες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η πολιτική διαδικασία στη Συρία υποσκάπτεται από ριζοσπαστικές ομάδες της αντιπολίτευσης που αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να θέσουν προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να παραμεριστούν αυτές οι απαιτήσεις και να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε μια στενή και εντατική διαδικασία διαλόγου σχετικά με τη Συρία, που περιλαμβάνει τακτικές τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του Λαβρόφ και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, ενώ έχει έχει συσταθεί και ένα κανάλι τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ στην Λατάκια και την βάση των ΗΠΑ στην ιορδανική πρωτεύουσα Αμμάν, καθώς και ένα κοινό αμερικανο-ρωσικό κέντρο στη Γενεύη.

Ο Λαβρόφ είχε πραγματοποιήσει μια τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με πρωτοβουλία από την πλευρά των ΗΠΑ νωρίτερα την ίδια ημέρα, είπε σε μια δήλωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για «την καταπολέμηση του ISIS και την ανάγκη να αποστασιοποιηθεί επειγόντως η μετριοπαθής αντιπολίτευση από τους τρομοκράτες της Τζαμπάτ αλ-Νούσρα, καθώς και τις προσπάθειες για να ανακοπεί η ροή όπλων και μαχητών που σπεύδουν από το εξωτερικό για να ενισχύσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφερόταν στη δήλωση.

Εν τω μεταξύ, ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε συζητήσει για την αναζωπύρωση της βίας στη Συρία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης με τον Λαβρόφ, εξηγώντας ότι οι δύο είχαν εργαστεί συγκεκριμένα για «τρόπους ώστε να ενισχύσουν την επιβολή και την υποχρέωση λογοδοσίας για αυτήν την κατάπαυση» ανέφερε το AP.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τη Ρωσία να είναι «πιο προσεκτική» ως προς τη στόχευση, μέσω των αεροπορικών επιθέσεών της εναντίον της Αλ-Nούσρα, καθώς το χτύπημα σε πολίτες ή ομάδες της αντιπολίτευσης, ενώ επιτίθεται στους τζιχαντιστές θα μπορούσε τελικά να δώσει περισσότερη στήριξη προς τις τρομοκρατικές ομάδες.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ ότι πρέπει να υπάρξει προσεκτική διάκριση μεταξύ αυτών των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στα μέρη αυτά ώστε να επιτευχθεί η παύση των εχθροπραξιών», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόουνερ,  κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι και η αλ-Νούσρα «συνιστά πραγματική απειλή για την ασφάλεια στη Συρία».

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να παίξουν και στις δύο πλευρές για να συνεχιστεί η συριακή σύγκρουση»

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, Πάτρικ Χένινγκσεν, είπε στο RT, ότι πιστεύει πως η Ουάσιγκτον δεν έχει κάνει αρκετά για να πείσει την αποκαλούμενη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση να διαχωριστεί από τους τρομοκράτες.

Με την υποστήριξη αγωνιστών που μοιράζονται τις ίδιες περιοχές και θέσεις με τους τρομοκράτες, οι ΗΠΑ παρέχουν στην ουσία στους τρομοκράτες ένα ασφαλές καταφύγιο, επιχειρηματολογεί ο Χένινγκσεν. Οι τρομοκρατικές ομάδες επωφελούνται από τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ με τον ίδιο τρόπο κάνουν χρήση των αμάχων.

«Η επιλογή των μετριοπαθών ανταρτών τους καθιστά ένα είδος ανθρώπινης ασπίδας», είπε.

Ο Χένινγκσεν ισχυρίζεται ότι η έλλειψη σαφούς μηνύματος, προς τις ομάδες ανταρτών, από την Ουάσιγκτον, είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης στρατηγικής επιλογής που έκανε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία θέλει η στρατιωτική σύγκρουση να συνεχιστεί.

«Όλη αυτή η συζήτηση για ανακάτεμα είναι διπλή γλώσσα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον «προσπαθεί να παίξει και στις δύο πλευρές ώστε να συνεχιστεί αυτή η σύγκρουση» και δεν έχει καμία πρόθεση πραγματικά να επιλύσει το ζήτημα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση