HomeΥΓΕΙΑΧωρίς ιατροδικαστή οι μισοί νομοί της Ελλάδας

Χωρίς ιατροδικαστή οι μισοί νομοί της Ελλάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς ιατροδικαστή είναι οι μισοί νομοί της Ελλάδας, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη ψυχική αλλά και οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των θανόντων που πρέπει να υποβληθούν σε νεκροψία, καθώς αναγκάζονται να μεταφέρουν τις σορούς πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Οπως αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, ιατροδικαστές υπηρετούν στους 22 από τους 51 νομούς της χώρας και η απουσία τους προκαλεί τεράστιο ζήτημα για τους κατοίκους των άλλων 29 νομών.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ιατροδικαστών αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί δεκάδες καταγγελίες πολιτών για το θέμα. Τα περισσότερα ιατροδικαστικά τμήματα ή υπηρεσίες είναι μονοπρόσωπα, δηλαδή ένας και μόνος επιστήμονας καλείται να καλύπτει 365 μέρες το χρόνο το σύνολο των περιστατικών. Όταν αυτός λαμβάνει την κανονική του άδεια ή πρέπει αιτιολογημένα να απουσιάσει, τότε δημιουργούνται προβλήματα και στις περιοχές όπου υπάρχει ιατροδικαστής.

«Η ιατροδικαστική είναι μία επιστήμη που καταρχάς πρέπει να εξασφαλίσει δωρεάν η πολιτεία σε όλους» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων και προσθέτει πως «Δεν είναι δυνατόν κάθε οικογένεια μέσα στον πόνο μίας απώλειας να καλείται να πληρώσει σημαντικά ποσά και να υπόκειται και την ταλαιπωρία της μεταφοράς. Ειδικά στην σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης επιβάλλεται η άμεση επίλυση του προβλήματος με την παρουσία ενός τουλάχιστον ιατροδικαστή ανά νομό».

Πρέπει, δε, να επισημανθεί ότι η μεταφορά των σορών δημιουργεί και άλλα θέματα στην ίδια την διαχείριση των περιστατικών, καθώς πολλές φορές το πρώτο στάδιο της ιατροδικαστικής διερεύνησης, αυτό της αυτοψίας, δεν πραγματοποιείται. Αρκετές φορές έχουμε ως αποτέλεσμα είτε οι ιατροδικαστές που καλούνται να παραλάβουν το περιστατικό να μην μπορούν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα, είτε να αμφισβητούνται τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, η μόνη λύση στο συγκεκριμένο θέμα είναι να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις επικουρικών ιατροδικαστικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα των νομών που δεν διαθέτουν καμία θέση ιατροδικαστή και παράλληλα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για οργανικές θέσεις στα οργανογράμματα των νοσοκομείων.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση