HomeCity GuideΕκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάθε χρόνο την 5η Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με αφορμή την ημέρα αυτή, o Δήμος Ηρακλείου πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και την κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στο Αστικό Πράσινο.

ΦΩΤΟ 1-Πάρκο Εφόδου

Ο Δήμος Ηρακλείου  προσκαλεί σε μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για το πράσινο θέτοντας τις βάσεις για μία συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες για ένα πιο πράσινο και όμορφο Ηράκλειο όπου όλοι μπορούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν.

ΦΩΤΟ 2-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΗΣ

Την διοργάνωση των δράσεων – εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  ανέλαβαν η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου σε συνεργασία με φορείς όπως είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας- Παράρτημα Κρήτης, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, τη WWF κ.α.

ΦΩΤΟ 3- ΓΥΠΕΣ

Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 26 Μαΐου με τον εξωραϊσμό και καθαρισμό της περιοχής που βρίσκεται η Κρήνη στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ο χώρος με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμος και επισκέψιμος από το κοινό.

ΦΩΤΟ 4

Οι Αντιδημαρχίες Περιβάλλοντος και Καθαριότητας έχουν προχωρήσει στη συντήρηση και φροντίδα του πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης του Ηρακλείου όπως είναι το πάρκο Θεοτοκόπουλου, το πάρκο Γεωργιάδη, τα 2 πάρκα στη συμβολή των οδών Ιωνίας και Κνωσού, τα 2 πάρκα στην περιοχή του Κατσαμπά, το πάρκο στην οδό Εφόδου στην Ενετική Τάφρο, στην είσοδο του Κηποθέατρου Νίκου Καζαντζάκη, στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου στον ανισόπεδο κόμβο Κνωσού καθώς και σε άλλα μικρότερα πάρκα.  Η Υπηρεσία Πρασίνου έχοντας στόχο να δώσει περισσότερο χρώμα στο Ηράκλειο προχώρησε σε φυτεύσεις 2000 εποχιακών φυτών σε κεντρικά σημεία της πόλης και όχι μόνο.  Λουλούδια σε πάρκα, σε παρτέρια, σε ζαρντινιέρες στολίζουν την οδό Ίδης, το Ξενία, το Πάρκο Θεοτοκόπουλου κ.ά.

ΦΩΤΟ 5

Στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Δήμος Ηρακλείου θα είναι αρωγός στην μεγαλύτερη απελευθέρωση άγριων γυπών που έγινε τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ. www.ekpaz.gr) προχωρά σε απελευθέρωση 12 Γυπών (προστατευόμενο είδος), την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 10:00 π.μ.,  στον Γιούχτα και συγκεκριμένα στην τοποθεσία  «Χωστό Νερό». Τα συγκεκριμένα πουλιά εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της Κρήτης,  δηλητηριασμένα, χτυπημένα ή  εξαντλημένα και αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από τους συνεργάτες μας στο νησί, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο στην Αίγινα για την πλήρη αποθεραπεία τους. Σήμερα, τα πουλιά αυτά χαίρουν άκρας υγείας και ήρθε η ώρα να επανενταχτούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΦΩΤΟ 6

Την Τρίτη 7  Ιουνίου και ώρα 19:00 μ.μ. στην αίθουσα Καστελάκη του Εμπορικού Επιμελητηρίου (οδό Κορωναίου 9, 1ο όροφο) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα το «Αστικό Πράσινο» με ομιλητές από το ΓΕΩΤΕΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και άλλους φορείς σε μία προσπάθεια να δοθεί έμφαση στο πράσινο, στον βασικό ρόλο που παίζει για την αστική ορνιθοπανίδα, με σημαντικές προτάσεις και ιδέες που έχουν εφαρμογή από τον κάθε πολίτη αλλά και από τη συνεργασία των πολιτών με τις Τοπικές Δημοτικές Αρχές. Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ηλεκτρονική σελίδα που φτιάχνεται για την απεικόνιση του πρασίνου στην πόλη του Ηρακλείου – με βαθμό επιπέδου του κάθε πάρκου- αν δηλαδή είναι σε καλή κατάσταση, σε μέτρια ή κακή.  Οι πολίτες θα είναι σε θέση να δουν ποιοι χώροι πρασίνου είναι ήδη υιοθετημένοι και ποιοι είναι προς υιοθεσία- καθώς βέβαια θα αποτελέσει και εξαιρετικό εργαλείο για την υπηρεσία του Πρασίνου αφού θα μπορεί να έχει τον άμεσο έλεγχο και διαχείριση του πρασίνου της πόλης- ανοίγοντας παράλληλα έναν κανάλι άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου και ώρα 17:00 μ.μ. ο Δήμος Ηρακλείου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη και η 4η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου συνδιοργανώνουν Ποδηλατάδα για μικρούς και μεγάλους κατά μήκος του Πάρκου Ερυθραίας στις Μεσαμπελιές, με σημείο έναρξης τον Ιερό Ναό Αγίου Ευγενίου. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται παιχνίδια με φυσικά υλικά, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου και ώρα 19:00 μ.μ. στο αίθριο της Λότζια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα τιμηθούν όλες οι ομάδες κατοίκων του Ηρακλείου, που έχουν προχωρήσει στην υιοθεσία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στη πόλη. Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν οι καλύτερες πρακτικές ενώ θα βραβευτούν τα 3 καλύτερα υιοθετημένα πάρκα, τιμώντας έτσι όλους εκείνους που εθελοντικά φροντίζουν για την ευημερία δημόσιων πάρκων, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη τους για το πράσινο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση