HomeΚΡΗΤΗΣυνεχίζεται η προσπάθεια για τη στατική ενίσχυση του αρχοντικού «Σαμί Μπέη»

Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη στατική ενίσχυση του αρχοντικού «Σαμί Μπέη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι παρεμβάσεις της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων στο κονάκι «Σαμί Μπέη» στην οδό Ιδομενέως, στο κέντρο του Ηρακλείου.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και αφορούν στην καθαίρεση της κεραμοσκεπής του πρώτο ορόφου, προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν παρεμβάσεις για τη στατική ενίσχυση του διατηρητέου κτίσματος που αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της αρχιτεκτονικής του Μεγάλου Κάστρου.

Υπενθυμίζεται πως το κτίριο είχε κριθεί επικίνδυνο, καθώς τμήματα από την σκεπή και τον πρώτο όροφο είχαν αποκολληθεί και είχαν προκαλέσει φθορές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Μάλιστα είχε θεωρηθεί ευτύχημα το γεγονός πως δεν υπήρξε τραυματισμός περαστικού.

sami bei

Η υπόθεση του αρχοντικού «Σαμί Μπέη» που αποτελεί μέρος του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη, είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς πλήθος φορέων και πολιτών τάσσονταν κατά της κατεδάφισης του κτιρίου.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, προχώρησε σε εργασίες για την στατική αποκατάσταση του κτιρίου, με στόχο το μνημείο «να σωθεί» αλλά να πάψει παράλληλα να αποτελεί κίνδυνο για τους διερχόμενους.

sami bei4

Η απομάκρυνση της κεραμοσκεπής και των επικίνδυνων τμημάτων της τοιχοποιίας του πρώτου ορόφου γίνεται με τρόπο τέτοιο, ώστε μέρη που απομακρύνονται να μπορέσουν στη φάση της αποκατάστασης του αρχοντικού να χρησιμοποιηθούν ξανά στην κατάλληλη θέση, συμβάλλοντας στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του κτιρίου. Υπενθυμίζεται πως το κονάκι «Σαμί Μπέη» αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα βαλκανικής αρχιτεκτονικής.

sami bei3

Διαφήμιση
Διαφήμιση