HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτος και Θεσμοί για τις διορθώσεις των νέων μέτρων

Σε τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτος και Θεσμοί για τις διορθώσεις των νέων μέτρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα εντός της εβδομάδας θέλει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα προσκόμματα και το EuroWorking Group να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, όλα τα ανοιχτά ζητήματα που στο Eurogroup που έκλεισε η αξιολόγηση, χαρακτηρίστηκαν «prior actions» και τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο. Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα στα οποία οι θεσμοί ζήτησαν ορισμένες τροποποιήσεις έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν εγγυήσεις του Δημοσίου, την επιστροφή του ΕΚΑΣ και το νέο Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο εξήγγειλε κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο πρωθυπουργός και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς σήμερα προκειμένου να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες στις τροποποιήσεις. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αποτελούν πλέον νόμους του κράτους στο Μαξίμου δεν πνίγηκαν από τη χαρά τους από τις «διορθώσεις», ωστόσο η προοπτική της ανάκαμψης που ανοίγεται καθιστά τυχόν εμπλοκή ουτοπικό σενάριο.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στο Μαξίμου μετά και τον… ρωσικό αέρα του Πούτιν, είναι το όσα λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού, που τονίζει ότι «τώρα στόχος είναι να τα κλείσουμε άμεσα όλα, να περάσουμε στη διακυβέρνηση, την κανονικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας». Μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης, όπως συνομολογούν κορυφαίοι αξιωματούχοι, είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και ο δίκαιος κοινωνικός διαμοιρασμός των καρπών της ανάπτυξης.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίον θα έρθουν οι «διορθώσεις» στη Βουλή, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ενταχθούν με τροπολογίες πιθανότατα στο πρώτο σχέδιο νόμου που έρχεται, το οποίο είναι ο αναπτυξιακός νόμος που σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη θα έρθει τη Δευτέρα. Ωστόσο, παρά πόδα, αν και το Μαξίμου θέλει να αποφύγει αυτή τη λύση, βρίσκεται και το ενδεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σε περίπτωση που δεν προλάβουν χρονικά τον αναπτυξιακό.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση