HomeΚΟΣΜΟΣΚυπριακό: Ο Μπάιντεν «βάζει πλάτη» στην απόφαση Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών

Κυπριακό: Ο Μπάιντεν «βάζει πλάτη» στην απόφαση Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το Κυπριακό είχε χθες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Με μία λακωνική γραπτή δήλωση, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως «ο αντιπρόεδρος συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για εκφράσει τη σθεναρή του στήριξη για την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη και ώθηση των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού».

Ακιντζί: Στόχος μου δεν ήταν να μας αναγνωρίσουν

Σε μία άλλη εξέλιξη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα ότι ο στόχος του, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν η αναγνώριση από άλλες χώρες αλλά η συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών να υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2017.

«Γνωρίζουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν μας αναγνωρίζει», ανέφερε ο Ακιντζί, συμπληρώνοντας πως στόχος του δεν ήταν η αναγνώριση από άλλες χώρες πλην της Τουρκίας.

Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι φοβούνται ότι θα υπάρξει αναγνώριση των κατεχομένων από τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας όμως ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να περιοριστούν στην νεκρή ζώνη. Μπορούμε, είπε, να συναντήσουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ παντού, και τον έχει συναντήσει στην Νέα Υόρκη, στο Νταβός και τώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν συμμετείχε στην Σύνοδο του ΟΗΕ. Δεν πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει σε αυτή. Συμμετείχε είπε, σε δύο διαφορετικά πράγματα. Στο δείπνο που διοργάνωσε ο Ερντογάν που είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τα κατεχόμενα και για να συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Για την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη είπε πως είναι υπερβολική.

Αν δεν έρθει αυτή την Παρασκευή στις διαπραγματεύσεις, θα έρθει την επόμενη Παρασκευή που θα έχουμε συνάντηση, είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζω να αναθεωρήσει τη στάση του.

Όπως είπε του προκάλεσαν απογοήτευση οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Ωστόσο ανέφερε πως επειδή δεν θέλει να χάσει την πίστη του για τη λύση δεν θα σκεφτεί απαισιόδοξα. Αν χάσουμε μια μέρα ή έστω και μια ώρα αυτό για μένα προκαλεί απογοήτευση.

Ταυτόχρονα είπε ότι ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να αλλάξει ο τύπος των διαπραγματεύσεων. Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, να υπάρξουν συνεχείς και εντατικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για συναντήσεις εβδομάδας ή δέκα ημερών κατά περιόδους, πρόσθεσε.

Στο τέλος, συνέχισε, να γίνει μια πενταμερής διάσκεψη στην οποία να λυθεί το θέμα των εγγυήσεων. Για αυτό η κάθε ώρα είναι σημαντική..

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση