HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν μπορούν να εισπράξουν τους φόρους και φέρνουν κι άλλους!

Δεν μπορούν να εισπράξουν τους φόρους και φέρνουν κι άλλους!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Στο βρόντο» πάνε οι αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, αφού όχι μόνον δεν εισέπραξε όσα υπολόγιζε απ’ όσες επιβλήθηκαν πέρυσι, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, το Δημόσιο έχασε και σε σχέση με όσα εισέπραττε πριν τις αυξήσεις. Μόνον στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 έπεσε έξω περίπου 650 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις άμεσων και έμμεσων φόρων.

Συγκεκριμένα, δεν κατάφερε να εισπράξει

– 150 εκατ. ευρώ από άμεσους φόρους εισοδήματος

– 101 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ

– 399 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, έμμεσους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Θεωρητικά, αν συνεχιζόταν αμείωτη αυτή η τάση, στο τέλος του 2016 η υστέρηση από την είσπραξη των φόρων της χρονιάς θα έφτανε στα δύο δισ. ευρώ! Ίσως αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και όχι 3,5%, που υποστηρίζουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί -εκτός βέβαια αν είναι σκοπός της κυβέρνησης να πέσει έξω ο προϋπολογισμός, για να… σιγουρέψει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος με τα μέτρα που παίρνει!

Παρά ταύτα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και σε νέες αυξήσεις φόρων, χωρίς να μπορεί να εισπράξει καν αυτούς που ήδη ισχύουν. Ειδικά από φόρους κατανάλωσης που αυξάνονται ξανά, το Δημόσιο εισέπραξε λιγότερα στο α’ τετράμηνο φέτος και από όσα είχε εισπράξει την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2015 (2,3 δισ. έναντι 2,4 δισ. πέρυσι). Άλλα τόσα χάνει και από τους φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων, που αυξάνονται ξανά και πάλι από φέτος.

Ανοίγει έτσι σταδιακά μια «τρύπα» για τα έσοδα από τους τρέχοντες φόρους του 2016, που δύσκολα καλύπτεται ούτε από τις μεγάλες αυξήσεις στις εισπράξεις των παλαιών φόρων που έμεναν απλήρωτοι (+350 εκατ. ευρώ ως τον Απρίλιο) δηλ. έσοδα από ρυθμίσεις, κατασχέσεις κλπ.

Ενώ όμως η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράττει ετησίως ένα δισ. επιπλέον ως το 2018 από τους άμεσους φόρους που επέβαλε στις 8 Μαΐου, αλλά και ακόμη 1,8 δισ. από τους έμμεσους φόρους που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορεί να εισπράξει ούτε τους τρέχοντες φόρους του 2016.

Όσο μεγαλώνει η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων, τόσο πιο πολύ φαντάζει πιθανό να αποδειχτούν αναποτελεσματικές οι αυξήσεις που επέβαλε και, τελικά να χρειαστεί να καταφύγει στον «κόφτη» δαπανών ή σε περικοπές που «προληπτικά» θα επιβάλει η ίδια το φθινόπωρο, πριν καταθέσει το νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού για το τετράμηνο ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016 που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών:

– Από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 437 εκατ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο. Αντ’αυτού όμως, έχοντας καλύψει το 1/3 του 2016, οι εισπράξεις από ΦΠΑ ήταν 147 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με το στόχο τετραμήνου. Αν δεν άλλαζε κάτι ως το τέλος του χρόνου, το Δημόσιο θα εισέπραττε έτσι 440 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα υπολόγιζε. Σε σχέση όμως με το α’ τετράμηνο του 2015, εισέπραξε 283 εκατ. ευρώ περισσότερα, καθώς από το καλοκαίρι πέρυσι αυξήθηκε στο 23% ο ΦΠΑ σε σωρεία προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου.

– Από αυξήσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα (από 1.1.2017) η κυβέρνηση υπολογίζει επιπλέον έσοδα 460 εκατ. ευρώ το χρόνο, σε σχέση με φέτος. Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2016 όμως, εισέπραξε 62 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο τετραμήνου και 121 εκατ. ευρώ λιγότερα από το αναμενόμενο από ΦΠΑ πετρελαιοειδών, δηλαδή συνολικά 183 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα υπολόγιζε (θα είχε δηλαδή περίπου 550 εκατ. ευρώ σε 12 μήνες αν δεν αποφάσιζε να αυξήσει ξανά τον ΦΠΑ από φέτος και τον ΕΦΚ στα καύσιμα από 1.1.2017). Σε σχέση με το α’ τετράμηνο πέρυσι μάλιστα, το Δημόσιο εισέπραξε 67 εκατ. ευρώ λιγότερα από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (επειδή μειώθηκε ο όγκος των πωλήσεων και παρά τα μέτρα για το λαθρεμπόριο) ενώ από ΦΠΑ στα πετρελοειδή χάνει 122 εκατ. ευρώ (λόγω πτώσης και της κατανάλωσης αλλά και των διεθνών τιμών των καυσίμων) άρα συνολικά έχασε 184 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015!

– Από αυξήσεις ειδικούς φόρους στον καπνό το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επιπλέον έσοδα 240 εκατ. ευρώ το χρόνο. Φέτος όμως, χωρίς να αυξηθούν καν οι τιμές είχε μείωση εσόδων 30 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (άρα πουλήθηκαν λιγότερα τσιγάρα) αλλά και 10 εκατ. ευρώ λιγότερα από ΦΠΑ στα τσιγάρα, δηλαδή έπεσε έξω 45 εκατ. ευρώ σε 4 μήνες ή, όπως πάνε τα πράγματα, περίπου 135 εκατ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου. Σε σχέση με πέρυσι, στο α΄τετράμηνο φέτος εισέπραξε 25 εκατ. ευρώ λιγότερα, χωρίς καν να αυξηθούν οι φόροι (εκτός από τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου).

  • Οι εισπράξεις από άμεσους φόροι εισοδήματος (φυσικών προσώπων και μόνον ) σημείωσαν καθίζηση, κατά 127 εκατ. σε σχέση με τον στόχο για το α΄ τετράμηνο, αλλά και κατά 112 εκατ. ευρώ σε σχέση με όσα είχαν εισπραχθεί πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση