HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΤΕ: Σήμα επιστροφής στην κερδοφορίας τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου

ΕΤΕ: Σήμα επιστροφής στην κερδοφορίας τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενισχυμένα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στα €189 εκατ. (+23% σε τριμηνιαία βάση) και εξάλειψη ζημιών στην Ελλάδα ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα, αντανακλώντας τη βελτίωση των οργανικών εσόδων (+4% σε τριμηνιαία βάση) και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (7,0% σε τριμηνιαία βάση).

Σε επίπεδο Ομίλου, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €26 εκατ. Τα εγχώρια καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα €396 εκατ. (+1% σε τριμηνιαία βάση), λόγω της συνεχιζόμενης ανατιμολόγησης προθεσμιακών καταθέσεων (-31μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και της περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA (-€3,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση, μέσες τιμές).

Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ανάκαμψη, ανερχόμενα σε €20 εκατ. (έναντι -€3 εκατ. κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2015), αντικατοπτρίζοντας τη δραστική μείωση του κόστους ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ και ΙΙΙ.

Οι εγχώριες δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση και αναμένεται να περισταλούν περαιτέρω μετά τη σχεδιαζόμενη εθελούσια έξοδο, το κόστος της οποίας έχει ήδη επιβαρύνει το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε σε €127 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Όπως επισημαίνει η τράπεζα στη σχετική της ανακοίνωση, η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στη λιανική τραπεζική διατηρείται σταθερά σε αρνητικά επίπεδα (-€136 εκατ.).

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε:

«Το 2015 έκλεισε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την συμφωνία για την πώληση της Finansbank, επιβεβαιώνοντας την εστίαση της τράπεζας στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Έχοντας θωρακιστεί κεφαλαιακά, η αρχή του 2016 σηματοδότησε την επικέντρωση των δυνάμεών μας στην βελτίωση της λειτουργικής μας κερδοφορίας ταυτόχρονα με την συνέχιση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας με βάση το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης.

Τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου σηματοδοτούν την επιστροφή στην κερδοφορία και δείχνουν ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του προϋπολογισμού και των στόχων μας για το έτος. Η Τράπεζα στοχεύει σε τρείς άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει τον αναμενόμενο καταλύτη για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, και θα επιταχύνει την βελτίωση της ρευστότητας, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τόσο το σταθερό οικονομικό κλίμα, όσο και το θετικό κλείσιμο του πρώτου τριμήνου προμηνύουν ότι οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη ενός κερδοφόρου 2016 επιτυγχάνονται και συνδράμουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση