HomeΚΡΗΤΗΟικονομικόν Λύκειον Ηρακλείου: Οι πρώτοι απόφοιτοί του 50 + 1 χρόνια μετά

Οικονομικόν Λύκειον Ηρακλείου: Οι πρώτοι απόφοιτοί του 50 + 1 χρόνια μετά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεκαετία του ’60. Πιο συγκεκριμένα 1965. Οι πρώτοι απόφοιτοι του Οικονομικού Λυκείου Ηρακλείου, συναντιούνται όλοι μαζί στο χώρο του σχολείου τους για τελευταία φορά. Μόλις ολοκλήρωσαν τις εγκύκλιες σπουδές τους και ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους για τα άλλα στάδια της ζωής. Σπουδές σε ανώτερο επίπεδο, δημιουργία οικογενειών, επαγγελματικές αποκαταστάσεις.

Εκείνα τα παιδιά του 1965, αγόρια και κορίτσια, ήταν ίσως οι πρώτοι μαθητές της σύγχρονης Ελλάδας που γνώριζαν εκτεταμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τη σημαντικότερη ίσως μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ, από καταβολής ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση έφεραν τη σφραγίδα του διορατικού Ευάγγελου Παπανούτσου, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, στις κυβερνήσεις της Ενώσεως Κέντρου.

reunion1

Κεντρικός στόχος της μεταρρύθμισης Παπανούτσου ήταν η κατοχύρωση της «δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους», η καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας, η συγγραφή νέων σύγχρονων σχολικών εγχειριδίων, ο περιορισμός της σχολικής τυπολατρίας. Μία από τις παραμέτρους της μεταρρύθμισης εκείνης που διήρκεσε από το 1961 έως και τις παραμονές της Αποστασίας, ήταν  η εννεαετής υποχρεωτική εκπαίδευση, και η διαμόρφωση της Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης στη μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Το εξατάξιο Γυμνάσιο καταργείται και δημιουργείται το τριτάξιο Γυμνάσιο και το τριτάξιο Λύκειο.

Σε εφαρμογή των διατάξεων της μεταρρύθμισης Παπανούτσου, η Εμπορική Σχολή του Ηρακλείου, το σημερινό 6ο Γυμνάσιο στην οδό Δουκός Μποφόρ, μετονομάζεται σε Οικονομικόν Γυμνάσιον και Οικονομικόν Λύκειον.

Τα παιδιά εκείνα του 1965, ήταν οι πρώτοι απόφοιτοι του Οικονομικού Λυκείου Ηρακλείου, ενός από τα καλύτερα σχολεία της πόλης, αλλά και οι πρώτοι απόφοιτοι μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου που διαμόρφωσε εν πολλοίς το αξιακό υπόβαθρο του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος.

reunion2

 

Το 1986, οι απόφοιτοι του ’65, έκαναν την πρώτη τους επανασύνδεση, παρουσία τεσσάρων καθηγητών τους στο ξενοδοχείο Galaxy. Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 +1 χρόνων από την αποφοίτηση του ΄65 αλλά και με τη συγκυρία της επίσκεψης ενός συμμαθητή τους, του Κωνσταντίνου Κοτζάμπαση που επί σειρά ετών ζει και δραστηριοποιείται στην Αυστραλία, αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν.

Το δεύτερο reunion θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στην «Αυλή του Δευκαλίωνα» στην πλατεία του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου, στις 7:30 το απόγευμα. Παρούσα θα είναι αυτή τη φορά, μία μόνο καθηγήτρια, η φιλόλογος Αργυρώ Παπαδογιάννη, η οποία τότε δίδασκε το μάθημα της ιστορίας.

Οι διοργανωτές της επανασύνδεσης εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψουν συμβολικά για λίγο στα θρανία τους, στο σημερινό 6ο Γυμνάσιο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση