HomeΣΠΟΡΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-1

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-1

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ΑΕΚ επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με 3-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο χάρη σε δύο γκολ του Έλντερ Μπαρμπόζα και τον προσπέρασε στη βαθμολογία των πλέι οφ.

H εικόνα του αγώνα
Ο Νίκος Παναγιωτάρας άλλαξε τρεις ποδοσφαιριστές σε σχέση με το προ τριών ημερών ντέρμπι στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με τον Έλντερ Μπαρμπόζα να επιστρέφει στο 4-2-3-1 της Ένωσης μετά από τρεις αγώνες τιμωρίας. Στον αντίποδα, οι φιλοξενούμενοι παρατάχθηκαν με τον Ολιβιέ Μπουμάλ στη θέση του Σεμπαστιάν Λέτο και την ίδια ενδεκάδα με το 4-3-3 του ντέρμπι του 1ου γύρου των πλέι οφ.

Μόλις στο 5ο λεπτό, οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με κεφαλιά του Γιάκομπ Γιόχανσον, που έμεινε μόνος μετά από γλίστρημα του Μάρκους Μπεργκ. Το γκολ δεν έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στην ΑΕΚ, αφού οι «πράσινοι» πατούσαν περισσότερο στο γήπεδό της, χωρίς να γίνονται ιδιαίτερα απειλητικοί. Το κενό μπροστά από τον Νάνο αξιοποιήθηκε αρκετά σε αντεπιθέσεις, ωστόσο δεν σημειώθηκε κάποια τελική προσπάθεια.

Ένα χέρι του Μπεργκ σε κενή εστία επέφερε κίτρινη κάρτα, για την οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Σουηδός, ζητώντας ακόμα και αλλαγή από τον πάγκο, μιας και με αυτήν την κάρτα έχανε λόγω τιμωρίας τα δύο τελευταία παιχνίδια του «τριφυλλιού» με ΠΑΟΚ και Πανιώνιο. Στο 27ο λεπτό, ο φουριόζος Μπεργκ έκανε επιθετικό φάουλ και προτού στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ενώ λίγο αργότερα έβγαλε μόνο του τον Ρόμπιν Λουντ, αλλά ο Φινλανδός νικήθηκε από τον Γιάννη Ανέστη.

Στο 40′ η ΑΕΚ βρήκε ξανά ανοργάνωτη την άμυνα των φιλοξενουμένων και ο Μπαρμπόζα στην κόντρα έκανε το 2-0. Δύο λεπτά αργότερα, ο Λέτο μπήκε στον αγώνα στη θέση του Γιώργου Κουτρουμπή, ωστόσο το μομέντουμ ήταν για τους γηπεδούχους, που έχασαν μία ευκαιρία με τον Ραφίκ Τζεμπούρ και είχαν ένα δοκάρι με κεφαλιά του Γιόχανσον. Στις καθυστερήσεις, ο Βιγιαφάνιες αποβλήθηκε για φάουλ εκτός φάσης στον Πέτρο Μάνταλο και η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της ΑΕΚ.

Η κουρασμένη Ένωση επιχείρησε να κρατήσει το προβάδισμα, ωστόσο ο Λέτο (κι ενώ είχε αποσυρθεί και ο έτερος εξτρέμ, Ολιβιέ Μπουμάλ, δίνοντας τη θέση του στον Μεχντί Αμπέντ) αναστάτωσε την άμυνά της. Στο 54′, μάλιστα, ο Αργεντινός μείωσε σε 2-1 με κοντινή κεφαλιά, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα έστειλε ξανά την μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε ορθώς για οφσάιντ. Η ΑΕΚ απειλούσε αποκλειστικά στην κόντρα και παρέδιδε συνεχώς την κατοχή της μπάλας στους παίκτες του Αντρέα Στραματσόνι, παρά την αριθμητική υπεροχή.

Όσο κυλούσε ο χρόνος, οι «πράσινοι» κουράζονταν και στο 69΄ο Μπαρμπόζα «κλείδωσε» τη νίκη με σουτ μετά από κόρνερ, που χτύπησε και στο κεφάλι του Μολέντο. Κάποιες τελικές εκατέρωθεν (κυρίως για την ΑΕΚ) δεν είχαν την επιθυμητή κατάληξη για τις δύο ομάδες και οι αλλαγές δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο.

Η ΑΕΚ νίκησε 3-1 τον Παναθηναϊκό και τον προσπέρασε στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ με 8 βαθμούς έναντι 7, με τον ΠΑΟΚ πάντα πρώτο με 10.

MVP
Ο Έλντερ Μπαρμπόζα επέστρεψε μετά από την πρεμιέρα των πλέι οφ και η συμβολή του στον αγώνα ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική. Σε ένα ματς που η ΑΕΚ δεν ήθελε την μπάλα αλλά χώρους, τους κάλυψε ιδανικά και με δύο γκολ (έστω κι αν το ένα δεν ήταν στην κόντρα αλλά από στημένη φάση) έδωσε τη νίκη στη νομάδα του.

Αδύναμος κρίκος
Αν έβγαζε το 90λεπτο δύσκολα θα ήταν αυτός ο αδύναμος κρίκος, αφού η ανασταλτική λειτουργία του κέντρου του Παναθηναϊκού ήταν κακή σε όλον τον αγώνα. Παρ’ όλα αυτά, ο Λούκας Βιγιαφάνιες πρόλαβε να αποβληθεί πριν τελειώσει το 1ο μέρος για μία ανόητη ενέργεια (έστω κι αν σηκώνει συζήτηση το εάν έπρεπε να είναι απευθείας κόκκινη ή κίτρινη) και εκτός από τον Νάνο εκτεθειμένο στο πρώτο 45λεπτο, άφησε την ομάδα του με παίκτη λιγότερο στο δεύτερο.

Σχόλιο
Η ΑΕΚ έκανε αυτό που είχε… προϊδεάσει με κάθε τρόπο ότι θα κάνει. Δεν θα παίξει 90 λεπτά, θα παίξει όσο χρειαστεί, με στόχο να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από την εστία του Γιάννη Ανέστη και να βρει ένα γκολ στην κόντρα. Βρήκε παραπάνω λόγω της αδυναμίας των «πρασίνων» στον ανασταλτικό τομέα, ωστόσο αυτό που κρατάει είναι η ουσία. Μετά από πέντε ματς σε 15 μέρες, οι «κιτρινόμαυροι» κρατούν το «τρίποντο» και ο Παναθηναϊκός κρατάει μία εμφάνιση χωρίς να απειλήσει ουσιαστικά όσο το ματς ήταν ισορροπημένο και με πολύ καλύτερη εικόνα όσο έπαιζε με 10 παίκτες.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Αραβίδης (59′ Μπακάκης), Μάνταλος (90+1′ Τζανετόπουλος), Μπαρμπόζα, Τζεμπούρ (79′ Πέκχαρτ)

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μέστο, Ταυλαρίδης, Μολέντο, Νάνο, Κουτρουμπής (42′ Λέτο), Ζέκα, Λουντ (88′ Κλωναρίδης), Βιγιαφάνιες, Μπεργκ, Μπουμάλ (46′ Αμπέντ)

Διαφήμιση
Διαφήμιση