HomeΚΡΗΤΗΥπόμνημα των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ στο νέο Διοικητή

Υπόμνημα των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ στο νέο Διοικητή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με το νέο διοικητή των Βενιζελείου και ΠΑΓΝΗ Γιάννη Τασσόπουλο θα έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι είχαν αποστείλει υπόμνημα στον κ. Τασσόπουλο αμέσως μετά τη λήψη των νέων του καθηκόντων.

Συγκεκριμένα στο υπόμνημα οι εργαζόμενοι ανέφεραν:

“Με αφορμή τα νέα σας καθήκοντα στο νοσοκομείο μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι καθώς και να ορίσουμε μία κοινή σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μαζί σας. Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου, με αυξανόμενη εντατικοποίηση, με παντελής απουσία μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί άνεργοι. Πρακτικά το νοσοκομείο – λόγω της απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – λειτουργεί ως ένα τεράστιο κέντρο υγείας (με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών και προσερχόμενων στα εξωτερικά ιατρεία) χάνοντας έτσι τις δυνατότητες που έχει να λειτουργήσει ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, εργαζόμενοι με συμβάσεις (5μηνα, ΕΛΚΕ, επικουρικοί), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, με τις νέες συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχουν ενισχυθεί τα τμήματα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 970 θέσεις που ανακοινωθήκαν στα νοσοκομεία μόνο 15 νοσηλευτές προβλέπονται να έρθουν. Και από την προκήρυξη 580 επικουρικών εργαζομένων δεν προβλέπεται κανένας νοσηλευτής.

Την ίδια ώρα απολύονται τέλος Σεπτέμβρη 45 συνάδελφοι μας επικουρικοί και 15 συνάδελφοι μας από την Παιδοψυχιατρική κλινική, τέλος Μαΐου 13 συνάδελφοι 5μηνιτες. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

1.Ο νέος προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2016 (39.450.000 €), δεν επαρκεί για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Να τονίσουμε ότι το 2015 οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου ανέρχονται στα 53,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι όποιες προβλέψεις για έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ είναι στον αέρα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει από το 2010.

2.Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου φτάνουν 43.500.000 ευρώ μέχρι τέλος Απρίλη. Δηλαδή, θα χειροτερέψει η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (όπως η αναγκαιότητα άμεσης αντικατάστασης του παλιού γραμμικού επιταχυντή, μηχάνημα ενδοκοιλοτικής θεραπείας κ.α.), θα μεγαλώσουν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

3.Ήδη μέχρι τέλος του Απριλίου από τα 18.000.000 € που έχουν προϋπολογιστεί για φαρμακευτική δαπάνη έχουν απορροφηθεί ήδη τα 9.000.000. Η χορήγηση των λεγόμενων «ακριβών» φαρμάκων (αντικαρκινικά, αντιρετροϊκά, αντιρευματικά κ.λπ.) από τα νοσοκομεία δεν συνοδεύτηκε και με αντίστοιχη στελέχωση και χρηματοδότηση του φαρμακείου. Αν δεν δοθεί επιπλέον επιχορήγηση στο νοσοκομείο για αυτές τις κατηγορίες που προορίζονται για εξωτερικούς ασθενείς, προειδοποιούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

4.Στο νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι τραγικές. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.α) 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 650 με τον πρόσφατο οργανισμό του 2012 που επίσης στερεί 60 κρεβάτια από τον λαό του Ηρακλείου, με μειωμένα κρεβάτια στη ΜΕΘ, με έλλειψη ΜΑΦ, με το τμήμα Διαλογής στο ΤΕΠ να το στελεχώνουν φοιτητές της νοσηλευτικής, με συγχωνευμένες κλινικές, με ράντζα, με στελέχωση των τμημάτων κάτω από το όριο ασφαλείας, με καθημερινά μετακινουμένους εργαζομένους από κλινική σε κλινική και από μονάδα Υγείας σε μονάδα Υγείας (Ακτινολογικό, ΤΕΠ, κ.α.). Με το μισό προσωπικό στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία.

Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του ρεαλισμού και του εφικτού, όπως το 8ωρο, το 5μερο (δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες την εβδομάδα) κλπ.

1.Με παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου μέσω των απογευματινών ιατρείων. 600 εργαζόμενοι δουλεύουν που αποδεικνύει την ανεπαρκή πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Από την επιχειρηματική δράση του πληρώνονται 50 βάρδιες απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη και μεταφέροντας την στα λαϊκά στρώματα.

2.Τα τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε άδειες του 2015 και εκατοντάδες ρεπό. Ήδη για ένα μήνα μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια κατά 50% και το επόμενο διάστημα υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν 2 κρεβάτια ΜΕΘ όταν θα μπορούσαν να λειτουργούνε όλα (15). 3.Η λίστα αναμονής συνεχίζεται και είναι μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό. Οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε ορισμένα ιατρεία κλείνονται για μετά τον Ιούνη.

4.Ένα νοσοκομείο που με τόσες ελλείψεις εξυπηρέτησε πέρυσι 103.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 97.000 στα ΤΕΠ και είχε 76.000 εισαγωγές το χρόνο, προσπαθεί να τα καταφέρνει χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά των εργαζόμενων του.

5.Κλινική στήθηκε και συνεχίζει και λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους και 15 εργαζομένους με μπλοκάκι (παιδοψυχιατρική) που ένα από τα αποτελέσματα αυτής της σύμβασης είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια.

6.Στο ακτινολογικό τμήμα που ήδη λειτουργεί με κατά πολύ λιγότερους από τις ανάγκες εργαζόμενους (15 μόνιμοι εργαζόμενοι και 1 συμβασιούχος), λειτουργούν οι παρακάτω αίθουσες εξετάσεων: α) αίθουσα για ειδικές εξετάσεις, β) 2 αίθουσες για απλές ακτινογραφίες, γ) αίθουσα για μαστογραφίες, δ) αίθουσα για μέτρηση οστικής πυκνότητας (DEXA) και για πανοραμικές, ε) η αίθουσα για ακτινογραφίες στα ΤΕΠ, στ) οι αίθουσες με τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα στα ορθοπεδικά χειρουργεία και ζ) τα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα ανά κλινικές και μονάδες.

Επίσης, είμαστε στα μέσα του 2016 και απομένει να δοθούν οι άδειες του 2015 που υπολογίζονται σε 262 ημέρες, οι άδειες του 2016 που υπολογίζονται σε 425 ημέρες, καθώς και 370 ρεπό (έως τον Απρίλιο). 7.Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του εργολάβου (Σκύλλας) και της ατομικής σύμβασης (Χάρυβδης). 8.Ταυτόχρονα, για τους ανασφάλιστους έχει δοθεί το ποσό των 10.000.000 ευρώ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας που σημαίνει 10.000 ευρώ για κάθε νοσοκομείο

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ─ Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσο ξεπάγωμα των μετατάξεων όσων πληρούν τις προϋποθέσεις. ─ Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Όχι στις ατομικές συμβάσεις και στους συνεταιρισμούς ανέργων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους που δουλεύουν στους εργολάβους. ─ Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εξουθένωση και η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων. Χορήγηση δύο (2) ρεπό την εβδομάδα. ─ Κατάργηση κάθε χαρατσιού στην Υγεία, ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου με αξιοπρεπή και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών. ─ Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αποκλειστικά πλήρη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. ─ Νέος οργανισμός που να αποκαθιστά τη δημόσια λειτουργία και την αυτοτέλεια του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για Υγεία του λαού μας. ─ Να επαναχορηγηθούν οι ακτινολογικές άδειες, οι άδειες υπολογιστή, τα μειωμένα ωράρια στα ειδικά τμήματα, το ωράριο των 7,5 ωρών για όλο το προσωπικό. Επέκταση της ειδικής άδειας κλειστού χώρου σε τμήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις (Παιδοψυχιατρική, Αιματολογική, Μαίες στα ΤΕΠ) ─ Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). ─ Παιδοψυχιατρική κλινική ενταγμένη στον οργανισμό του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό. ─ Ένταξη της κεντρικής μονάδας διάλυσης στον οργανισμό του νοσοκομείου σαν τμήμα του φαρμακείου και στελέχωση του με το αντίστοιχο προσωπικό. Άμεση τοποθέτηση επιστημονικού υπεύθυνου για τη μονάδα και δημιουργία κατάλληλου χώρου που να τηρεί τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές. ─ Ένταξη στον οργανισμό όλων των τμημάτων που έχουν αναπτυχθεί. ─ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων. Και όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. ─ Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. ─ Ασφαλή κυκλοφοριακή σύνδεση. Δωρεάν παρκινγκ για όλους. Απελευθέρωση του χώρου παρκινγκ που καταλαμβάνει το ΕΚΑΒ. Μέτρα καταπολέμησης της μικροεγκληματικότητας. Για τους ασθενείς απαιτούμε: – Να καταργηθούν οι πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις. Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση των δομών της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στα απογευματινά ιατρεία. – Να διαγραφούν τα χρέη των ασθενών στα νοσοκομεία και να μην αποσταλούν στις εφορίες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση